Chleb bez drożdży i zakwasu - dwa najlepsze przepisy!
Czy domowa kwarantanna może mieć jakiekolwiek zalety? Otóż okazuje się, że tak. Jeśli mamy trochę więcej wolnego czasu, możemy wypróbować nowych rzeczy w kuchni, na przykład upiec własny chleb! Nie będziemy potrzebować ani zakwasu, ani drożdży. Przepisy są bardzo proste, ale i wychodzą z nich pyszne chleby. Wypróbuj sama!
Przepis pierwszy
Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 300 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżki cukru
- 475 ml mleka
- 1 łyżeczka soli
- 1 jajko
Przygotowanie:
-Wsyp do miski wszystkie suche składniki. Następnie dodaj do nich mokre składniki i dokładnie wszystkie wymieszaj.
-Najlepiej użyj do tego rąk (wcześniej dokładnie umyj i osusz ręce). Mieszaj wszystkie składniki dokładnie, najlepiej około 10 minut, aby składniki się idealnie połączyły.
-Nie zdziw się, że ciasto jest trochę rzadkie i lepi się do rąk - to normalne.
-Przełóż ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
-Formę z ciastem włóż do piekarnika i piecz przez 1 godzinę w 190 stopni C.
Przepis drugi
Składniki:
- 100 g mąki jasnej orkiszowej
- 350 g mąki pszennej typ 500
- 1 łyżeczka sody do pieczenia
- 400 ml jogurtu naturalnego (może być jogurt grecki, maślanka)
- 1 łyżeczka soli
- masło do wysmarowania blaszki
- mak, ziarna czarnuszki, płatki owsiane do posypania chleba
Przygotowanie:
-Wymieszaj mąkę z solą i sodą, a następnie dodaj do miski jogurt.
-Dokładnie wymieszaj ciasto i wyrabiaj je około 10 minut.
-Wyrobione ciasto przełóż do formy wysmarowanej masłem i posyp ziarnami.
Piecz przez 40-45 minut w 200 stopniach C.
Sprawdź również przepis >>> chleb z naczynia żaroodpornego