Kulinaria

Czy SMALEC jest zdrowy? Tego na pewno nie wiedziałaś!

Wiele osób już dawno zrezygnowała z używania smalcu w swojej kuchni. A szkoda!

Smalec to jeden z najzdrowszych tłuszczów dla człowieka!

Smalec to nasycone kwasy tłuszczowe – głównie jednonasycony kwas oleinowy.

Te kwasy są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Jeżeli nasz organizm nie będzie otrzymywał tego typu tłuszczy to nie będzie w stanie przyswoić witamin A, D, E i K!

Smalec jako pełnowartościowy tłuszcz jest potrzebny aby nasze serce prawidłowo funkcjonowało. Dobrze działa również na skórę, krążenie, wątrobę, a także wspomaga nasz układ odpornościowy.

Ma bardzo dobrą proporcję kwasów omega-3 do omega-6 co jest bardzo istotne!

Przypomnij sobie smak chleba ze smalcem i różnymi dodatkami :)

Smacznego!

Popularne artykuły

Jaki jest najlepszy prezent na Komunię? Ksiądz odpowiada na TikToku.

Tradycyjne wyciskanie pryszczy jest szkodliwe. Jednak istnieje sposób na ich bezpieczne wyciśnięcie

Cała prawda o żelkach ciągutkach