Zapiekanki

Gotuje bataty a następnie zapiekam je pod kruszonką. To idealny dodatek do obiadu

Zapiekanka z Batatów

Wstęp

Zapiekanka z batatów to klasyczne danie, które doskonale sprawdza się zarówno jako dodatek do obiadu, jak i samodzielna potrawa na rodzinne spotkania. Kremowe bataty pod chrupiącą kruszonką z orzechami pekan tworzą harmonijną kompozycję smaków, która zadowoli każde podniebienie.

Nazwa dania

Zapiekanka z Batatów

Składniki

Na masę batatową:
  • 1 kg batatów (słodkich ziemniaków)
  • 100 g masła, roztopionego
  • 100 g cukru brązowego
  • 2 duże jajka
  • 120 ml mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1/2 łyżeczki soli
Na kruszonkę:
  • 100 g orzechów pekan, posiekanych
  • 50 g mąki pszennej
  • 100 g cukru brązowego
  • 50 g masła, schłodzonego i pokrojonego w kostkę

Instrukcje przygotowania

Przygotowanie masy batatowej:

  • Bataty obierz i pokrój na kawałki.
  • W dużym garnku, ugotuj bataty w osolonej wodzie do miękkości (około 15-20 minut).
  • Odcedź bataty i przełóż je do dużej miski. Ugnieć na gładkie puree.
  • Dodaj roztopione masło, cukier brązowy, jajka, mleko, ekstrakt z wanilii i sól. Dokładnie wymieszaj, aż wszystkie składniki się połączą.
  • Przełóż masę batatową do naczynia do zapiekania (około 20x30 cm).

Przygotowanie kruszonki:

  • W średniej misce, wymieszaj mąkę, cukier brązowy i posiekane orzechy pekan.
  • Dodaj schłodzone masło i palcami wcieraj je w suche składniki, aż powstanie kruszonka o konsystencji grubych okruchów.

Składanie i pieczenie:

  • Posyp masę batatową równomiernie przygotowaną kruszonką.
  • Piecz w nagrzanym do 180°C piekarniku przez około 30-35 minut, aż wierzch będzie złocisty i chrupiący.

Podawanie:

Zapiekankę podawaj na ciepło, jako dodatek do głównego dania lub samodzielne danie.

Czas przygotowania i porcje

  • Czas przygotowania: 20 minut
  • Czas pieczenia: 35 minut
  • Liczba porcji: 8
  • Kaloryczność: około 300 kcal na porcję
  • Alergeny: nabiał (masło, mleko), jaja, orzechy (pekan), gluten (mąka pszenna)

Porady i uwagi

  • Można dodać szczyptę cynamonu lub gałki muszkatołowej do masy batatowej, aby wzbogacić smak.
  • Orzechy pekan można zastąpić innymi ulubionymi orzechami, np. włoskimi.
  • Zapiekanka smakuje doskonale z dodatkiem lodów waniliowych lub bitą śmietaną jako deser.

Popularne artykuły

Objawy nadmiaru i niedoboru – wszystko, co powinieneś wiedzieć o witaminie D!

Wodnik: Zadbaj o swoje zdrowie, eksperymentując z nowymi formami aktywności! Horoskop dzienny na 27 sierpnia

Pułapka na komary! Zrób to sama. To działa.