Objawy nadmiaru i niedoboru – wszystko, co powinieneś wiedzieć o witaminie D!
Witamina D ma znaczny wpływ na nasze zdrowie i wygląd zewnętrzny. Poprawia krążenie, wzmacnia kości i zęby, zmniejsza ryzyko raka, a nasza sylwetka staje się szczuplejsza. Mimo takich wspaniałych właściwości, jej nadmiar lub niedobór może nam zaszkodzić. Jakie zatem pojawiają się objawy lub skutki w takich sytuacjach?
Skutki i objawy nadmiaru
Przede wszystkim nadmiar witaminy D negatywnie wpływa na pracę serca. W sercu, tętnicach i nerkach gromadzą się wapnia, które zaburzają nie tylko pracę serca, ale również ośrodkowego układu nerwowego. Może też prowadzić do kamicy nerek i pęcherzyka żółciowego.
Nadmiar witaminy D jest również bardzo groźny dla kobiet w ciąży. Nadmiar negatywnie wpływa na płód – może wywołać choroby kości lub zdeformować płód.
Objawy:
ból głowy i oczu
nudności, wymioty i biegunka
wzmożona potliwość i oddawanie moczu
swędzenie skóry
brak apetytu
silne uczucie pragnienia
osłabienie organizmu
Skutki i objawy niedoboru
Niedobór witaminy D może doprowadzić do wielu bardzo szkodliwych dla człowieka konsekwencji. U dzieci może pojawić się krzywica, która jest tym samym co osteoporoza u dorosłych, którą niedobór witaminy również może wywołać. Dodatkowo mogą pojawić się problemy z układem krążenia, choroby autoimmunologiczne, zapalne, cukrzyca oraz nowotwór. Przez niedobór witaminy mogą słabnąć nam mięśnie, możemy przybrać na wadze, a nasz proces starzenia ulega przyśpieszeniu.
Objawy:
brak apetytu lub niesmak
pieczenie w przełyku i jamie ustnej
problemy ze snem
biegunka
problemy z widzeniem
bóle kostno-mięśniowe
choroby przyzębia
W jakich produktach znajdziemy witaminę D?
Witaminę D bardzo ciężko znaleźć w produktach roślinnych. Jej ilość jest znacznie większa w produktach mięsnych, a najwięcej jej znajdziemy w tłustych rybach. Nieco mniejsza ilość znajduje się w drobiu, mięsie, podrobach, ale również przetworach mlecznych – takich jak sery.
Dobrze jest zatem nie zapominać o tak istotnej witaminie w naszym organizmie i zadbać o jej odpowiednią ilość.