Ile zapłacimy za pączka w Tłusty Czwartek w 2023 roku?
Tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami. W tym roku wypada on 16 lutego. Sympatycy tego święta potrafią pochłonąć tego dnia dużą ilość tych słodkości. Okazuje się, że tegoroczne ceny pączków mogą sprawić, że będziemy musieli zacisnąć pasa i obejść się smakiem. Ile zapłacimy na pączka w Tłusty Czwartek?
Wszechobecna drożyzna
Rosnące koszty widoczne są we wszystkich sektorach gospodarki. Inflacja powoli wyhamowuje, lecz ceny nadal przyprawiają o zawrót głowy. Już teraz za podstawowe produkty płacimy o wiele więcej w porównaniu do zeszłego roku. Niestety w najbliższym czasie produkty spożywcze mogą podrożeć o 20-30%.
Można domyślać się, że sporo zapłacimy także za pączki. Drożyzna zawita także do cukierni.
Ile zapłacimy za pączka w Tłusty Czwartek 2023?
Cukiernicy informują, że ceny pączków w Tłusty Czwartek będą dość wysokie. Wzrost ten podyktowany jest rosnącymi cenami prądu i gazu. Ponadto ceny produktów do produkcji słodkich wyrobów stale idą do góry.
Czynniki te przełożą się na ostateczną cenę pączka. Oczywiście finalna cena zależy też od nadzienia i użytych składników.
Dodajmy, że cukiernicy ustalą ostateczną cenę słodkości, po tym, jak otrzymają rachunki za gaz.
Poza tym dostawcy półproduktów zapowiadają styczniowe podwyżki na poziomie 10-15%. Przypomnijmy, że dotychczas cena tłuszczu poszła do góry o około 80%, a mąki o około 100%.
Spekuluje się, że w 2023 roku w Tłusty czwartek zapłacimy 4-7 złotych.
Przypomnijmy, że w zeszłym roku cena pączka wynosiła średnio 3 złote. W sieciówkach pączki były jeszcze tańsze.
Za pączka u Magdy Gessler trzeba było zapłacić 15 złotych za sztukę. Natomiast 200 g faworków kosztowało 30 złotych.
Kilka słów o Tłustym Czwartku
Tłusty Czwartek znany jest także jako zapusty, mięsopust, czy karnawał. Zgodnie z tradycją w tym dniu każdy musi skosztować przynajmniej jednego pączka.
W tym roku Tłusty Czwartek wypada 16 lutego.
Jest on świętem ruchomym - jego data uzależniona jest od Świąt Wielkanocnych. Odchodzi się go w ostatni czwartek przed Wielkim Postem.
W dniu tym jemy pączki i faworki (chrusty).
W czasie karnawału popularne są też rozetki, orzeszki nadziewane kremem oraz róże karnawałowe.
Dodajmy, że dawniej objadano się pączkami nadziewanymi słoniną, boczkiem i mięsem, które obficie zapijano wódką.
Jeśli chcesz poznać 5 sprawdzonych przepisów na Tłusty Czwartek, zajrzyj TUTAJ.
Możesz też obejrzeć filmik krok po kroku – Jak przygotować oponki serowe – TUTAJ.