Te witaminy wspomogą odporność całej rodziny! Pomogą pokonać grypę i przeziębienie
Zima to wzmożony okres zachorowań na przeziębienie i grypę. W tym sezonie grypa uderzyła z niespotykaną od dawna siłą i dziesiątkuje Polaków, nie oszczędzając dorosłych, ani dzieci. Dowiedz się, jak wzmocnić odporność, aby w tym trudnym czasie uchronić się przed zachorowaniem. Oto witaminy, które wspomogą prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego całej rodziny!
Grypa dziesiątkuje Polaków
Minister zdrowia Adam Niedzielski przekazał, że od września na grypę zachorowało już łącznie ponad dwa miliony Polaków. Natomiast w ostatnim tygodniu przedświątecznym odnotowano prawie 300 tysięcy zakażeń grypą, co oznacza, że dziennie choruje 40-50 tysięcy osób!
Grypa nie oszczędza nikogo, dziesiątkuje zarówno dorosłych, jak i dzieci. W związku z tym tak ważne jest, aby w tym okresie wspomóc odporność swoją i swojej rodziny!
Kilka słów o odporności
Odporność organizmu kształtuje wiele czynników, zarówno wewnętrznych, jak i środowiskowych. Skuteczność mechanizmów odpornościowych uzależniona jest od wieku, ogólnej kondycji organizmu, genetyki, stresu, a nawet diety.
Kto jest szczególnie narażony na zachorowania?
Dzieci są szczególnie narażone na działanie niekorzystnych drobnoustrojów, wirusów i bakterii, ponieważ ich układ odpornościowy nie jest w pełni wykształcony. Z tego powodu często chorują, zwłaszcza, gdy chodzą do żłobka, przedszkola lub szkoły.
Rodzice często zastanawiają się, kiedy ich dzieci wreszcie przestaną chorować. Niestety nie stanie się to tak prędko… Układ odpornościowy dziecka kształtuje się przez długi czas. Pełnię zdolności obronnych uzyskuje dopiero około 12. roku życia!
Do osób szczególnie narażonych na zachorowania należą także osoby starsze i chorujące przewlekle.
Kilka naturalnych kroków do wzmocnienia odporności
Układ odpornościowy można wzmocnić w naturalny sposób:
- Należy zacząć od stosowania zbilansowanej diety i regularnego nawadniania.
- Ważne jest, żeby do codziennej diety włączyć zdrowe produkty takie jak: ryby, chude mięso, nabiał, świeże owoce i warzywa. Im bardziej urozmaicona dieta, tym większa pewność, że organizmowi nie brakuje żadnych witamin ani minerałów.
- Warto zadbać o aktywność fizyczną, w tym codziennie przebywanie na dworze, niezależnie od warunków pogodowych.
- Zdrowiej dla organizmu jest, gdy będzie mu nieco chłodniej, niż się przegrzeje. Ważne, aby ubierać się stosownie do warunków atmosferycznych i przyzwyczajać także do niskich temperatur.
- Oprócz tego ważne jest codzienne wietrzenie pomieszczeń. Należy zadbać o nawilżanie powietrza w domu, ponieważ przez wysuszone śluzówki w nosie i gardle, zarazki łatwiej wnikają do organizmu.
- W okresie jesienno- zimowym bardzo duże znaczenie mają witaminy i minerały wspierające odporność.
Te witaminy wspomogą odporność całej rodziny!
WITAMINA D
Witamina D nazywana jest „witaminą słońca”. Jest naturalnie wytwarzana w organizmie podczas ekspozycji na promienie słoneczne. Z badań wynika, że u prawie 90% Polaków występuje ryzyko związane z niedoborem witaminy D, a sporo ludzi ma problemy z jej poziomem. Dlatego w okresach jesienno- zimowych należy uzupełniać jej braki.
Jakie właściwości ma witamina D?
Witamina D zwiększa odporność i wpływa na utrzymanie równowagi immunologicznej organizmu. Jest odpowiedzialna za prawidłową gospodarkę wapniowo-fosforową, właściwy rozwój układu kostnego: chroni przed krzywicą u dzieci, osteoporozą u dorosłych i zmniejsza ryzyko złamań u osób starszych. Hamuje stany zapalne, a nawet zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca i nowotworów.
Niedoborów witaminy D nie można lekceważyć. Mogą prowadzi do wielu problemów: osłabienia, uczucia zmęczenia i senności, apatii, problemów z koncentracją i nastrojem.
Jakie jest zapotrzebowanie na witaminę D?
Podczas suplementowania witaminy D, nie przekraczaj zalecanych dawek:
- niemowlęta nie powinny przyjmować więcej niż 25 mikrogramów dziennie,
- dzieci do 10 lat, nie więcej niż 50 mikrogramów dziennie,
- dorośli nie więcej niż 100 mikrogramów dziennie,
- osoby starsze, powyżej 75 roku życia i te ze stwierdzonymi niedoborami witaminy, po konsultacji z lekarzem, mogą przyjmować wyższe dawki.
WITAMINA C
Jakie właściwości ma witamina C?
Witamina C jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Pełni wiele ważnych funkcji, a jej niedobory mogą prowadzić do poważnych konsekwencji zdrowotnych.
Jest silnym antyoksydantem, zwalcza wolne rodniki i spowalnia starzenie się organizmu. Wspomaga obronę immunologiczną, poprzez pełnienie różnych funkcji komórkowych zarówno wrodzonego, jak i nabytego układu odpornościowego. Dlatego w okresie spadku odporności i wzmożonych zachorowań na przeziębienie i grypę, nic tak nie pomoże zadbać o odporność, jak witamina C. Dodatkowo ta witamina skraca czas przeziębienia oraz łagodzi jego objawy. Może pomóc w zapobieganiu infekcjom wirusowym i bakteryjnym. Działa jako naturalny środek przeciwhistaminowy i przeciwzapalny.
To nie wszystko: ułatwia proces gojenia się ran, pomaga pozbyć się nadmiaru wody z organizmu. Wzmacnia zęby i dziąsła, ułatwia przyswajanie żelaza, jest potrzebna do syntezy kolagenu i wpływa stabilizującą na psychikę. Korzystnie wpływa na cerę, usuwając przebarwienia. Dlatego tak ważne jest dostarczenie odpowiedniej dawki witaminy C z pożywieniem lub w postaci suplementów!
Nie tylko cytrusy! Oto bomby witaminy C
Wydawałoby się, że owoce cytrusowe, takie jak cytryny, pomarańcze, mandarynki, czy grejpfruty, zawierają najwięcej witaminy C. Wbrew pozorom prawdziwe bomby witaminy C to następujące produkty: czarne porzeczki, truskawki, natka pietruszki, czerwona papryka, dzika róża, acerola, czosnek.
Jakie jest zapotrzebowanie na witaminę C?
Dzienne zapotrzebowanie na witaminę C u osoby dorosłej wynosi 100 mg. Jednak w okresie osłabienia lub infekcji wzrasta do 1000 mg. Większą dawkę powinny przyjmować też m.in. kobiety w ciąży i karmiące piersią, osoby starsze, chore na anemię, narażone na długotrwały stres, wysiłek fizyczny oraz w okresie rekonwalescencji.
WITAMINA A
Jakie właściwości ma witamina A?
Witamina A odpowiada nie tylko za proces widzenia, ale pełni kluczową rolę we wzmacnianiu funkcji odpornościowych. Bierze udział w rozwoju układu odpornościowego i odgrywa rolę regulacyjną w komórkowej odpowiedzi immunologicznej. Pomaga zwalczać bakterie i wirusy oraz zapobiega zakażeniom. Bierze udział w procesie produkcji czerwonych krwinek, może nawet zapobiegać rozwojowi nowotworów, a przy tym utrzymuje prawidłowy stan skóry, włosów i paznokci.
W jakich produktach występuje witamina A?
Witamina A występuje jako retinol w produktach pochodzenia zwierzęcego oraz w produktach roślinnych, pod postacią prowitaminy A, czyli beta-karotenu. Retinol występuje w takich produktach jak: masło, jajka, mleko i inne produkty mleczarskie, niektóre tłuste ryby, wątroba i podroby zwierzęce, słodkie ziemniaki, jarmuż, szpinak, rzeżucha, dynia. Beta-karoten znajdziemy w warzywach: szpinaku, marchwi, pomidorach, czerwonej papryce i sałacie, oraz owocach – wiśniach, morelach, brzoskwiniach czy śliwkach.
Jak suplementować witaminę A?
Dzienne zapotrzebowanie na witaminę A u dzieci wynosi:
- dzieci od 1. do 3. roku życia – 400 µg,
- dzieci od 4. do 6. roku życia – 450 µg,
- dzieci od 7. do 9. roku życia – 500 µg.
U dzieci starszych i nastolatków zalecane dzienne spożycie witaminy A wynosi:
- dziewczęta od 10. do 12. roku życia – 600 µg,
- chłopcy od 10. do 12. roku życia – 600 µg,
- dziewczęta od 13. do 18. roku życia – 700 µg,
- chłopcy od 13. do 18. roku życia – 600-900 µg.
W przypadku osób dorosłych dobowe zapotrzebowanie na witaminę A wynosi:
- kobiety – 700 µg,
- kobiety w ciąży – 770 µg,
- kobiety karmiące – 1300 µg,
- mężczyźni – 900 µg.
WITAMINA E
Właściwości witaminy E
Witamina E to inaczej tokoferol, znana jest jako silny przeciwutleniacz, który chroni komórki przed uszkodzeniami i wpływa na ich wzrost. Chroni wzrok, poprawia stan skóry i ma ogromny wpływ na odporność. Działa przeciwzakrzepowo i wpływa na wydolność mięśni.
W jakich produktach występuje witamina E?
Witaminę E można znaleźć w takich produktach jak: orzechy i nasiona, kiełki pszenicy oraz oleje roślinne: olej rzepakowy, olej słonecznikowy, sojowy, kukurydziany, oliwa z oliwek, olej z kiełków pszenicy, także w papryce zielonej, rybach i w owocach (morele, jabłka suszone).
Jak wygląda dawkowanie witaminy E?
Zapotrzebowanie na tę witaminę jesteśmy w stanie osiągnąć dzięki zbilansowanej diecie. Dzienne dawki witaminy E dla mężczyzn wynoszą 4mg, a dla kobiet 3mg.
Nie tylko witaminy wzmocnią odporność
Nie tylko witaminy wpływają na poprawę odporności. Minerały takie jak cynk, magnez, żelazo, kwas foliowy, czy selen także wzmacniają układ immunologiczny, chroniąc przed chorobami.
Pamiętaj o tym!
Witaminy wzmacniające odporność należy dostarczać organizmowi przede wszystkim wraz z pożywieniem. Zbilansowana dieta jest w stanie w znacznym stopniu pokryć zapotrzebowanie na te składniki.
Preparaty na wzmocnienie odporności warto stosować jedynie wtedy, kiedy układ immunologiczny jest osłabiony i wymaga dodatkowej stymulacji (np. w okresie jesienno-zimowym).