Newsy

Groźna bakteria w serze mozzarella! Sprawdź, czy nie masz go w domu!

Główny Inspektorat Sanitarny opublikował oficjalny komunikat z ostrzeżeniem. Okazuje się, że została wycofana cała partia jednego z produktów spożywczych. Wszystko za sprawą groźnej bakterii Listeria monocytogenes. Sprawdzicie, czy nie macie produktu w domu!

 

Groźna bakteria w serze mozzarella!

O sprawie zaalarmował sam producent. Sprawa dotyczy sera mozzarella w plastrach producenta CEKO.

Okazuje się, że wykryto w nim groźną bakterię Listeria monocytogenes, która może prowadzić do choroby o nazwie LISTERIOZA.

Oto szczegółowe dane skażonego produktu:

Produkt: Ser Mozzarella Plastry 135 g

Numer partii: 01.22.1261

Data minimalnej trwałości: 20.06.2022

Producent: CEKO Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością, Goliszew 3a, 62-817 Żelazków, weterynaryjny numer identyfikacyjny 30071602.

źródło: gov.pl

źródło: gov.pl

GIS ostrzega!

W oficjalnym komunikacie Głównego Inspektoratu Sanitarnego czytamy, że nie należy spożywać produktów z partii objętej ostrzeżeniem. W przypadku spożycia produktu i wystąpienia niepokojących objawów należy bezzwłocznie skontaktować się z lekarzem.

W komunikacie czytamy, że Inspekcja Weterynaryjna prowadzi postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie.

Spółka CEKO rozpoczęła proces wycofywania kwestionowanej partii produktu z obrotu.

Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej monitorują proces wycofywania ww. partii.

 

 

Bakteria może doprowadzić do poważnej choroby!

Spożycie żywności skażonej bakterią Listeria monocytogenes może prowadzić do choroby zwanej listeriozą.

Bakteria ta najczęściej występuje w surowym, gotowanym, mrożonym mięsie, surowych warzywach i owocach, niepasteryzowanych produktach mlecznych oraz surowych i wędzonych rybach.

Listerioza to choroba przebiegająca z wysoką gorączką, wymiotami, bólami mięśni i stawów, biegunką. Czasem może dochodzić do utraty przytomności.

W skrajnych przypadkach zakażenie dodatnią pałeczką Listeria monocytogenes może prowadzić do śmierci.

Choroba jest szczególnie niebezpieczna dla kobiet w ciąży, osób starszych, noworodków, oraz osób z upośledzoną odpornością – np. osób z chorobą nowotworową lub po przeszczepach.

 

Popularne artykuły

Jeżeli hodujesz MARCHEW na ogrodzie to nie wyrzucaj LIŚCI!

Przepis na doskonałą maseczkę z ziemniaków – wygładza, nawilża i usuwa przebarwienia

Czekoladowy biszkopt z gruszkami! Ten jeden dodatkowy składnik podkręca smak