Co najczęściej wywołuje alergię? Oto lista najbardziej popularnych alergenów!
Alergia to nadwrażliwość organizmu na niektóre substancje lub bodźce. Zarówno, jak i objawy alergii tak i alergeny mogą być różne. Jest jednak lista tych, które uczulają najczęściej. Sprawdźmy, co się na niej znajduje!
Przypadków występowania alergii jest coraz więcej. Statystki podają, że na początku XX wieku problem alergii dotyczył 1% populacji, a dziś z alergią zmaga się 40% ludzi na świecie. Jak widać to, że chwilowo ten problem nas nie dotyczy, nie oznacza wcale, że nie nabędziemy uczulenia z czasem. Skąd ta wzrostowa tendencja? Alergię fundujemy sobie sami, że względu na sterylność środowiska, w którym żyjemy. Nasz układ odpornościowy jest coraz słabszy, bo nie ma wokół niego nic, czym mógłby się hartować. To tzw. higieniczna teoria alergii, o której coraz częściej mówią medycy.
Rodzaje alergii
W trakcie badań wykryto ponad 40 000 związków i bodźców, które mogą wywoływać alergie. Podzielono je pod względem sposobu w jaki alergen przedostaje się do organizmu. Obecnie mamy wiec doczynienia z alergiami:
Pokarmowymi – gdy alergen dostaje się do organizmu droga pokarmową
Wziewnymi – jeśli alergeny są wdychane wraz z powietrzem
Kontaktowymi – kiedy alergen przedostaje się do organizmu przez skórę
Co wywołuje alergię?
Każdy organizm może zareagować uczuleniowo na inne substancje. Może być tak, że ta sama substancja może wywoływać inne objawy alergii u różnych osób. Silna reakcja jednego człowieka na alergen, może nie wywołać nawet kichnięcia u innego. Mimo to spośród tych ponad 40 000 związków udało wytypować się te, które najczęściej wywołują objawy uczulenia. Na liście najsilniej alergizujących substancji znalazły się roztocza kurzu, pyłki roślin, białko krowie, orzechy, cytrusy i jad owadów.
Alergia pokarmowa
Najczęstsze alergeny pokarmowe:
- Cytrusy
- Inne owoce (najczęściej jabłka, ananasy, truskawki, poziomki, kiwi, maliny, truskawki)
- Warzywa (najczęściej: ziemniaki, marchew, pomidory, kukurydza, seler, papryka)
- Białko krowie
- Orzechy (najczęściej orzeszki ziemne, laskowe i włoskie)
- Jajka
- Produkty mleczne
- Skorupiaki i owoce morza
- Mięso (najczęściej wołowina, cielęcina, kurczak)
- Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies)
- Soja
- Łosoś
- Kakao
- Konserwanty i barwniki (najczęściej glutaminian sodu i siarczyny)
Objawy alergii pokarmowej
Z alergią pokarmową borykają się najczęściej maluchy do 3 roku życia. Związane jest to z niedojrzałym układem pokarmowym. Na szczęście u wielu dzieci objawy alergii zanikają między 2, a 3 rokiem życia. Zdarza się oczywiście również, że osoby, które nigdy nie miały uczulenia na dany produkt, nabywają jej w dorosłym życiu.
Najczęstsze alergeny pokarmowe powodują:
- Bóle brzucha
- Nudności
- Wzdęcia
- Biegunki
- Zaparcia
- Wysypki skórne
- Duszności
- Kaszel
- Obrzęk warg, języka
Alergia wziewna
Najczęstsze alergeny wziewne:
- Roztocza
- Pyłki traw (najczęściej: bylica, zboża i ambrozja)
- Pyłki drzew (najczęściej: lipa, brzoza, jesion, leszczyna i olcha)
- Pleśnie
- Grzyby
- Sierść (a konkretnie białko zwierzęce, które znajduje się na sierści, w ślinie i odchodach
- Farby
- Lakiery
- Detergenty
Objawy alergii wziewnej
Objawy alergii wziewnej najczęściej dokuczają nam wiosną i latem, kiedy pylą drzewa, krzewy i trawy. Alergia na pyłki to bowiem najczęstsza postać alergii wziewnej. Niektóre osoby cierpią jednak na uczulenie przez cały rok.
W przebiegu alergii wziewnej pojawiają się:
- Bóle głowy
- Duszności
- Kaszel
- Swędzenie w gardle
- Obrzęk warg i języka
- Kichanie
- Katar
- Pieczenie i łzawienie oczu
- Zapale spojówek
- Ataki astmy (gwałtowny skurcz oskrzeli)
Alergia pokarmowa
Najczęstsze alergeny kontaktowe:
- Lateks
- guma
- Nikiel
- Chrom
- Barwniki
- Konserwanty
- Olejki eteryczne
- Oleje mineralne (najczęściej wazelina i parafina)
- Żywica
- Chlor
- Poliester
- Akryl
Objawy alergii kontaktowej
Objawy alergii kontaktowej obserwujemy, jeśli dana substancja ma kontakt z naszą skórą. Substancja ta może być składnikiem kremu, detergentu, przedmiotu codziennego użytku czy biżuterii.
Po kontakcie z alergenem najczęściej pojawia się:
- Wysypka
- Zaczerwienienie skóry
- Pokrzywka
- Świąd
- Zapalenie śluzówek
- Atak astmy (gwałtowny skurcz oskrzeli i głęboka duszność)
Leczenie
W leczeniu alergii najczęściej wykorzystuje się leki przeciwhistaminowe. W leczeniu alergii wziewnej stosuje się kromony działające na błonę śluzową i kortykosteroidy silnie działające na układ odpornościowy. W ciężkich i opornych postaciach alergii kontaktowej choremu podaje się glikokortykosteroidy, retinoidy i stosuje się fototerapię. W przypadku każdej alergii, a zwłaszcza pokarmowej najważniejsza jest eliminacja alergenu.