Czy produkty light są zdrowe? Poznaj fakty i mity na ich temat
Produkty light to produkty, które z założenia powinny zawierać przynajmniej o 30% mniej kalorii w postaci tłuszczu, cukru lub węglowodanów. Tutaj właśnie pojawia się wiele problemów. Zajadamy się bowiem batonikami i innymi przekąskami light wierząc, że nie zawierają one zbyt wielu kalorii, podczas gdy jest ich zazwyczaj tylko o 30% mniej. To jednak nie jedyna wada „odchudzonych” produktów.
#Produkty bez cukru
Niewiele osób zastanawia się, dlaczego coś, co nie zawiera cukru jest słodkie. Fit lody, słodkie napoje „bez cukru”, czy inne produkty, które w teorii nie zawierają cukru, zamiast niego zawierają sztuczne słodziki i o wiele więcej tłuszczu niż normalny produkt. Dzieje się tak dlatego, że produkt pozbawiony naturalnie występującego cukru traci smak, natomiast tłuszcz jest nośnikiem smaku, dlatego trzeba dodać jego większą ilość.
#Cukier, a konserwanty
Warto również pamiętać o tym, że w wielu produktach, np. w dżemach, cukier pełni rolę konserwantu. Jeśli więc pozbędziemy się go z produktu, będziemy zmuszeni dodać do niego chemicznych, nie zawsze dobrych dla zdrowia konserwantów.
#Produkty bez tłuszczu
Produkty pozbawione tłuszczu nie są szczególnie odżywcze. Wiele cennych dla zdrowia witamin rozpuszczalnych jest tylko w tłuszczu. Pozbywając się tłuszczu, pozbywamy się więc również takich witamin jak witamina A, czy D. Przykładem może być odtłuszczony twaróg, który zostaje pozbawiony tych witamin, a dodatkowo przyswajalność wapnia z twarogu drastycznie spada.
#Czy produkty light tuczą mniej?
Okazuje się, że mając świadomość tego, że dana przekąska lub danie zawiera mniej cukru, tłuszczu, czy węglowodanów, zazwyczaj zjadamy jej o wiele więcej. Bilans kaloryczny wychodzi więc o wiele większy, niż wtedy, gdy jemy zwykłego batonika, twarożek, czy inną przekąskę.