Kulinaria

Najlepszy sezonowy przepis na pierogi z truskawkami!

Sezon truskawkowy w pełni i masz ochotę jeść te pyszne owoce na śniadanie, obiad i kolację? Nic prostszego! Dziś podpowiemy Ci, jak zrobić pierogi z truskawkami według przepisu naszej babci. Podając te pierogi z truskawkami i śmietaną zachwycisz wszystkich domowników i gości - a to największa nagroda za czas poświęcony temu daniu. Co jest najważniejsze w przepisie na pierogi z truskawkami? 

Pierogi z truskawkami - przepis babci

Oczywiście owoce! Korzystaj z ciepłych miesięcy i do przepisu na pierogi z truskawkami użyj świeżych, polskich owoców. Zobaczysz sama, że w porównaniu do pierogów z owocami mrożonymi, te będą znacznie, znacznie lepsze. Dlaczego?

 

Polskie truskawki są smaczne, słodkie, pachną obłędnie i przy tym są niezwykle zdrowe. Szukając owoców do pierogów z truskawkami i śmietaną, kieruj się zmysłami - polskie truskawki mają kształt sercowaty, ich szypułki powinny być świeże i soczyście zielone. Truskawki wybieraj także nosem! Sprawdź, czy czujesz piękny zapach - to znak, że owoce są świeże. Z kolei kolor truskawek do przepisu na pierogi z truskawkami powinien być równomierny i intensywny. Truskawki wybrane? Czas na przygotowanie sprzętu. Do przepisu babci na pierogi z truskawkami potrzebny jest przede wszystkim duży blat, akcesoria do pieczenia: stolnica, wałek, miska oraz oczywiście duży garnek.

 

Jak ugotować pierogi z truskawkami? Najlepiej przy pomocy dużego garnka ze stali nierdzewnej. Taki sprzęt będzie odpowiedni do każdego rodzaju kuchenki, także indukcyjnej. To jak? Gotowa, aby poznać bliżej przepis babci na pierogi z truskawkami?

Ciasto na pierogi z truskawkami

Najważniejszym elementem przepisu na pierogi z truskawkami jest ciasto. Ciasto na pierogi z truskawkami powinno być elastyczne, cienkie, doskonale wyrobione.

 

Lista składników w sprawdzonym przepisie na pierogi z truskawkami jest krótka. Zacznijmy zatem od ciasta:

  • 400 gramów mąki pszennej,
  • ½ łyżeczka soli,
  • ¾ szklanki wody,
  • 1/4 kostki masła,
  • jedno żółtko.

 

Jak zrobić ciasto na pierogi z truskawkami?

Zacznij od zagotowania wody z ¼ kostki masła. Przygotuj dużą miskę i wsyp do niej mąkę. Dodaj sól, żółtko i całość wymieszaj przy pomocy silikonowej łopatki.

W kolejnym kroku przepisu na pierogi z truskawkami wlewaj powoli gorącą wodę z masłem do miski. Cały czas mieszaj. Gdy składniki wstępnie się połączą, przełóż ciasto na stolnicę. Tam wyrabiaj je przez minimum 10 minut. Dobrze wyrobione ciasto na pierogi z truskawkami uformuj w kulę, włóż do miski, przykryj ją bawełnianą ściereczką i zostaw na około 60 minut.

 

Po tym czasie ciasto podziel na 2-3 mniejsze kawałki. Każdy z nich posyp mąką i rozwałkuj. Ciasto na pierogi z truskawkami powinno być cienkie - zwróć na to uwagę, by jego grubość miała około 2 milimetrów. Tak przygotowane placki wykrawaj na przykład przy pomocy szklanki.

 

Przepis na pierogi z truskawkami - przygotowanie owoców i gotowanie

 

Teraz czas przygotować owoce i dodatki do pierogów z truskawkami i śmietaną. Jakich składników potrzebujesz?

  • 700 gramów polskich truskawek,
  • płaska łyżka mąki ziemniaczanej,
  • śmietana 18%,
  • cukier puder,
  • łyżeczka soli,
  • ½ łyżki oleju.

 

W przepisie babci na pierogi z truskawkami możemy znaleźć bardzo praktyczny sposób na to, by owoce  były wilgotne. Jak to zrobić? Najpierw truskawki umyj, odsącz i usuń szypułki. Każdą truskawkę podziel na ćwiartki. Owoce przełóż do większej miski i oprósz je łyżką mąki ziemniaczanej. Dzięki temu dodatkowi pod wpływem temperatury wytworzonej w czasie gotowania owoce będą miały konsystencję pysznego żelu!

Masz już ciasto oraz owoce do tego przepisu. Jak lepić pierogi z truskawkami? Prawda jest taka, że praktyka czyni mistrza. Podstawą jest lekkie rozciągnięcie w dłoni każdego placka. Gdy to zrobisz, nałóż przy pomocy łyżeczki owoce i dokładnie dociśnij brzegi ciasta. Lepieniu pierogów z truskawkami lepiej poświęcić więcej czasu. Ciasto musi być dokładnie zamknięte, aby owoce w czasie gotowania nie wypłynęły. Nie ma nic bardziej rozczarowującego niż pusty pieróg!

A jak ugotować pierogi z truskawkami? Najważniejszą zasadą jest wrzucanie pierogów do wrzącej wody, nigdy zimnej! Najpierw więc zagotuj wodę. Pamiętaj o dodaniu do niej soli oraz oleju. Dzięki odrobinie tłuszczu nasz przepis na pierogi z truskawkami rzeczywiście się uda. Podczas gotowania ciasto na pierogi z truskawkami lubi się lepić. Olej powinien skutecznie temu zaradzić! Jak ugotować pierogi z truskawkami, by te na pewno były gotowe? To pyszne wiosenno-letnie danie nie potrzebuje zbyt długiego czasu gotowania. Kiedy pierogi wypłyną na powierzchnię garnka, odczekaj około 2-3 minut i gotowe!

Nasz przepis na pierogi z truskawkami z odrobiną cierpliwości i dokładności powinien wyjść każdemu. Ugotowane pierogi od razu wyłóż na talerz. Aby postawić kropkę nad i w przepisie babci na pierogi z truskawkami, ozdób każdą porcję kleksem śmietany, odrobiną cukru pudru. A jeśli zostały Ci jeszcze świeże owoce - połóż je na wierzch pierogów.

Smacznego!

Popularne artykuły

ŚWIETNY SPOSÓB na zaparowane okulary!

Załamanie pogody nad Polską zbliża się wielkimi krokami! Nie uwierzycie, co się szykuje!

Więźniowie będą płacić za prąd!