Cierpisz na wzdęcia? Te produkty Ci pomogą!
Dowiedz się, czym są wzdęcia i jakie są ich najczęstsze przyczyny. Przedstawiamy produkty, które pomogą Ci się ich pozbyć!
Czym są wzdęcia?
Wzdęcia są objawem zbyt dużej ilości gazów, które zebrały się w jelitach. To subiektywne, nieprzyjemne uczucie wypełnienia jelit, które często wiąże się ze zwiększeniem obwodu brzucha. Dowiedz się, jakie są przyczyny wzdęć i jak się ich pozbyć.
Jakie są najczęstsze przyczyny wzdęć?
Wzdęcia mogą wynikać ze zbyt szybkiego połykania jedzenia, a także spożywania produktów wzdymających, powodujących zwiększone występowanie gazów.
Do nasilenia tych dolegliwości przyczynia się spożywanie produktów takich jak, rośliny strączkowe (groch, fasola, ciecierzyca, soczewica), produkty zbożowe, niektóre warzywa (kapusta, brukselka, cebula, brokuły, kalafior, ziemniaki), czy owoce (jabłka, gruszki, śliwki, brzoskwinie).
Duża ilość gazów, które wypełniają jamę brzuszną, wytwarzana jest także w procesie trawienia pokarmów i w czasie bakteryjnych procesów fermentacyjnych zachodzących w jelicie grubym.
Czasem wzdęcia mogą świadczyć o chorobach
Czasem wzdęcia mogą świadczyć o zaburzeniach w funkcjonowaniu układu pokarmowego. Mogą być objawem różnych schorzeń: choroby wątroby, śledziony, czy nerek. Mogą świadczyć o istniejących guzach i torbielach, a nawet występowania marskości wątroby, czy nowotworu.
Jak poradzić sobie ze wzdęciami?
- Jeśli masz problem ze wzdęciami po jedzeniu, lepiej unikaj potraw tłustych, wysokokalorycznych, wzdymających.
- Ogranicz spożywanie ostrych przypraw, alkoholu, gazowanych napojów, dużej ilości kawy i herbaty.
- Nie jedz posiłków w pośpiechu, starannie przeżuwaj kęsy pokarmu i nie pij podczas jedzenia.
- Jedz 4-5 małych posiłków dziennie, o stałych porach. Ostatni spożywaj na 2-3 godziny przed snem.
- Wybieraj potrawy niskokaloryczne, gotowane, duszone na parze lub pieczone, z niewielką ilością łagodnych przypraw.
- Po jedzeniu unikaj leżenia oraz wysiłku fizycznego.
Te produkty pomogą, jeśli cierpisz na wzdęcia!
Jeśli cierpisz na wzdęcia, wprowadź do swojej diety składniki, które pomogą podwyższyć stężenie potasu. Potas zmniejszy ilość i częstotliwość wzdęć, poprzez regulację gospodarki wodnej organizmu.
Najlepsze produkty na wzdęcia: banany, awokado, seler, koper włoski, pomidory, imbir, mięta pieprzowa, kurkuma, kefir.
Kiedy skontaktować się z lekarzem?
Jeśli wzdęcia pojawiają się często i są uciążliwe¸ warto skontaktować się z lekarzem pierwszego kontaktu lub gastrologiem. Specjalista zdiagnozuje dolegliwości, sprawdzi, czy nie cierpisz na
nietolerancję pokarmową, np. na laktozę lub gluten. Zleci wykonanie badań krwi, stolca oraz specjalistycznych badań układu pokarmowego: USG jamy brzusznej, RTG przeglądowego brzucha, gastroskopii i kolonoskopii.