Dom

Jak PRAWIDŁOWO palić w kominku. Poznaj 7 podstawowych zasad.

Jesień już zawitała do kalendarza, a wraz z nią chłodniejsze wieczory. Sprawdź, jak powinno się palić w kominku i skorzystaj z naszych rad!

Ciepło z kominka 

Jesienne wieczory są już dłuższe oraz chłodniejsze, przez co częściej spędzasz je w domu niż na podwórku. Jesień to też dobry czas na „odpalenie” kominka, jeśli nie chcesz jeszcze ogrzewać domu za pomocą tradycyjnego pieca. Palący się kominek nadaje domowi przytulnego klimatu, jednak przed jego użyciem należy sprawdzić kilka kwestii. Poznaj je i bezpiecznie zacznij palić w kominku.

1) Drożność komina

Podczas palenia w kominku tworzący się dym, powinien mieć gdzie „uciec”, aby nie wydobywał się do domu. Przed rozpoczęciem palenia w tym roku sprawdź, czy komin jest drożny. Dzięki temu kominek będzie miał właściwy ciąg, a proces palenia w kominku będzie bezpieczny i efektywny.

2) Dopływ powietrza

Przed rozpoczęciem rozpalania w kominku otwórz wszelkie komory, które umożliwią dopływ powietrza do komory spalania. Eksperci zalecają, aby otworzyć wtedy również popielnik.

3) Odpowiednie drewno

Kominek to specyficzny piec, do którego nie każde drzewo nadaje się do palenia. W kominku nie powinnaś palić drzewem, które jest bogate w żywice oraz drzewem iglastym. Podczas palenia bowiem wytwarza ono sporo dymu i dodatkowo osmala kominek, który trzeba na bieżąco czyścić. Najlepiej do kominka przygotuj drewno z drzew liściastych, przede wszystkim z brzozy, grabu, dęba oraz buku. Szczapy z tych rodzajów drzew palą się długo i wolno, więc nie będziesz musiała ich tak często dokładać.

4) Przygotuj szczapy

Przed rozpaleniem w kominku, przygotuj odpowiednie drewno. Porąb je na mniejsze kawałki, które zmieszczą się w kominku, tj. o długości około 30-50 cm i grubości około 10 cm. Szczapy w kominku układaj poziomo i dokładaj, dopiero gdy spali się drzewo najniżej ułożone. Co więcej, szczapy nie powinny być mokre, ponieważ nie będą chciały się wtedy palić i będą tylko okopcać kominek. W kominku nie wolno spalać śmieci, lakierowanego i impregnowanego drewna oraz materiałów łatwopalnych i płyt OSB.

5) Umiejętnie rozpalaj

Rozpalanie w kominku również wymaga precyzji i odpowiedniego ułożenia drewna. Na początek ułóż około 4 szczapy drewna, a na wierzch połóż podpałkę, którą najlepiej przygotować z drzewa topolowego lub osikowego. Możesz wtedy użyć również ekologicznej podpałki do grilla, nie używaj jednak nigdy do tego denaturatu, benzyny czy rozpuszczalnika.

6) Kolejne szczapy

Po rozpaleniu w kominku zamknij szybę, a po około 15 minutach dorzuć kilka kolejnych szczap i przymknij szyber popielnika. Następnie wyreguluj dopływ powietrza, aby drzewo nie spaliło się zbyt szybko. Szczapy w kominku nie powinny się tlić tylko palić, ponieważ nie jest to dobre dla kominka. Kolejne drewno dokładaj w mniejszych porcjach, ale częściej.

7) Regularne czyszczenie

Po zakończeniu palenia w kominku pamiętaj, aby wyczyścić go z popiołu oraz niedopalonych resztek drewna. Co jakiś czas z kominka usuwaj sadzę, która tworzy barierę izolacyjną, przez co ciepło nie przedostaje się do pomieszczenia. Gdy poziom sadzy w kominku będzie wysoki, wtedy może dojść do gwałtownego zapłonu, sadza zacznie się palić, w wyniku czego może dojść do rozszczelnienia komina, a nawet pożaru.

Popularne artykuły

Jaka dawka tych produktów jest w stanie cię zabić?

Jak poradzić sobie z przegrzewającą się suszarką?

Pleśń w doniczce – czym zwalczyć biały nalot na ziemi? Czy to zawsze jest pleśń?