Kulinaria

Kiszona cukinia. Jak ją zrobić? Poznaj przepis i do dzieła!

Lato w pełni więc zapewne sezon weków w każdym domu się rozpoczął. Poznaj więc przepis na kiszoną cukinie i zrób ją w tym roku!

Świeże warzywa i owoce 

Lato to czas, kiedy masz dostęp do świeżych warzyw i owoców. Aby móc się nimi cieszyć również jesienią i zimą, często przygotowuje się różnego rodzaju weki. Do słoików można włożyć zarówno owoce, jak i warzywa. Dżemy, soki, sałatki, przetwory czy kiszone warzywa to tylko kilka propozycji. Zakisić można wiele warzyw, a najpopularniejsze są ogórki, kapusta czy papryka.

Weki i kiszonki

Kiszonki to jedne z najzdrowszych produktów, jakie możesz jeść, dlatego warto włączyć je do diety. Kiszone warzywa mają pozytywny wpływ na twój organizm, ponieważ podnoszą odporność oraz poprawiają działanie układu trawiennego. Zakisić można również cukinie, która dzięki kiszeniu uzyska ciekawy smak i aromat. Małe słoiki z takimi przetworami będą świetnym dodatkiem do obiadu.

Kiszona cukinia

Cukinie wystarczy pokroić w mniejsze części i wraz ze skórką umieścić je w słoiku, więc przetwory te nie wymagają wiele pracy. Nie obieranie jej ze skórki sprawi, że po ukiszeniu będzie ona chrupiąca i smaczna. Cukinia to warzywo dyniowate, tak jak ogórki, dlatego ich kiszenie zawsze się udaje. Kiszona cukinia może spokojnie przeleżeć w słoikach całą jesień i zimę i nic jej nie stanie. W każdym momencie otwarcia słoika będzie ona równie smaczna i chrupiąca.

Podstawowy przepis

Cukinie można zakisić w oparciu o przepis z ogórków, czyli m.in. z dodatkiem soli, czosnku i kopru. Przepis jest bardzo prosty i nadaje się również do kiszenia kabaczków, pomidorów czy dyni. Ukiszenie cukinii podstawowym sposobem wymaga przygotowania kilku składników i do tego procesu potrzebujesz:

- 2-3 młode cukinie o miękkiej skórce,

- 1 korzeń chrzanu,

- 4 kwiatostany kopru,

- 4 ząbki czosnku,

- 1 l wody,

- 1 łyżka soli,

-  10-12 kulek pieprzu,

- 4-5 słoików o pojemności 0,5l.

Sposób przygotowania

Krok 1

Na początek przygotuj słoiki, w których będziesz kisić cukinię. Dokładnie je umyj wraz z zakrętkami i pozostaw do wyschnięcia.

Krok 2

Umyj dokładnie cukinie i poodcinaj z nich końcówki. Następnie przekrój je na pół, a później na ćwiartki lub ósemki. Czosnek obierz ze skórki oraz pokrój go na mniejsze części.

Krok 3

Odmierzoną wodę zagotuj i rozpuść w niej sól, a następnie odłóż do przestygnięcia.

Krok 4

Włóż do słoików pokrojoną cukinię, ząbki czosnku, kilka ziarenek pieprzu oraz koper.

Krok 5

Zalej cukinię letnią solanką i szczelnie je zakręć. Następnie pasteryzuj przez około 15 minut. Po kilku tygodniach w chłodnym i zacienionym miejscu cukinia będzie się już nadawać do jedzenia. 

Popularne artykuły

Ta witamina skutecznie odstraszy od Ciebie komary!

Czy 9 kwietnia zostaną otwarte galerie handlowe?

BEZPIECZEŃSTWO DZIECKA – Czego należy unikać?