Newsy

6 najczęstszych błędów przy kiszeniu ogórków małosolnych

Daria Ładocha podpowiada, jakie błędy popełnia się podczas kiszenia ogórków małosolnych. Sprawdź czy i ty ich nie popełniasz.

Ogórki małosolne

Ogórki małosolne to znak rozpoznawczy lata, kiedy to świeżych warzyw masz pod dostatkiem. Zamiast sklepowych dodatków tj. ketchup czy musztarda, do grilla sprawdzają się domowe przetwory. Ogórki małosolne czy świeże pomidorki ze szczypiorkiem urozmaicą każde grillowe menu. Przepis jest bardzo prosty, można jednak popełnić przy nim kilka błędów.

Odpowiednie składniki i przepis

Kiszenie ogórków wymaga odpowiednich składników oraz przepisu, dzięki któremu mają niepowtarzalny smak. Podczas kiszenia możesz jednak popełnić kilka błędów, które sprawia, że ich smak nie będzie już tak dobry. Daria Ładocha (trener kulinarny i miłośnik zdrowego żywienia) podpowiada, jakie błędy psują smak ogórków małosolnych.

1) Zła odmiana ogórków

Aby ogórki małosolne były smaczne, to należy do ich zakiszenia wybrać odpowiednią ich odmianę. Wybrane ogórki nie mogą być napęczniałe od wody, ponieważ jej nadmiar w ogórku sprawia, że zamiast się ukisić, będzie gnił. Umieszczenie w zalewie gąbczastych i suchych ogórków sprawi, jeszcze bardziej się pomarszczą i nie będą chrupkie.

2) Odpowiednia sól

Czasami chcesz urozmaicić przepis i zamiast zwykłej soli dodajesz inne jej odmiany. W przypadku ogórków małosolnych najlepiej jest postawić na najzwyklejszą sól, ponieważ ona najlepiej zakisi ogórki. Modyfikacje przepisu w tym aspekcie nie wyjdą na dobre, a ogórki mogą wyjść niesmaczne. 

3) Złe naczynie do kiszenia

Do kiszenia ogórków należy wybrać szklany słój lub gliniany dzban. Musisz jednak pamiętać, aby wcześniej go dokładnie umyć oraz wyparzyć. Ogórki wkładaj do suchego pojemnika, ale w taki sposób, aby zalewa dostawała się do każdego z nich. Daria Ładocha radzi aby nie układać ich zbyt ciasno, ani zbyt luźno.

4) Odpowiednie dodatki

Chrupiące i smaczne ogórki małosolne to nie tylko zasługa dobrej ich odmiany. Znaczenie mają również dodawane przyprawy. Daria Ładocha radzi, aby do kiszenia ogórków dodać dobry chrzan,  najlepiej  w korzeniu. Warto dodać również czosnek i koper, które nadadzą im odpowiedni smak. Pamiętaj jednak, żeby z przyprawami nie przesadzić, ponieważ powinny one stanowić tylko 5% składu całej zalewy.

5) Pominięcie moczenia ogórków

Przed kiszeniem ogórków należy je odpowiednio przygotować. Na początek należy je dokładnie umyć, aby pozbyć się z nich piasku czy innych zanieczyszczeń. Wiele osób zapomina, że przed kiszeniem ogórków należy je również moczyć w wodzie. Najlepiej jest to robić przez kilka godzin w zimnej, nieprzegotowanej i twardej wodzie, dzięki czemu ogórki będą bardziej chrupiące po ukiszeniu.

6) Czas kiszenia

Daria Ładocha zwróciła również uwagę na czas kiszenia ogórków. Proces kiszenia w ciepłe dni zachodzi szybciej, więc czasami nawet na drugi dzień możesz delektować się już lekki ukiszonymi ogórkami. Aby ogórki po kilku dniach nie ukisiły się całkowicie, należy schować słoik do lodówki, ponieważ zimno przerwie proces kiszenia.

Popularne artykuły

2 kwietnia bez zakupów? Małe sklepy w obliczu dużego wyzwania

Drewno kominkowe: Zapisy na listę oczekujących! Ceny kilkaset procent w górę!

Dlaczego warto wkładać pomidory do papierowej torby?