Jakie witaminy i minerały są niezbędne w ciąży?
Dieta przyszłej mamy jest niezwykle ważna dla prawidłowego rozwoju dziecka. W tym szczególnym okresie należy zwracać uwagę na to, co jemy, a także jakie witaminy i minerały przyjmujemy. Dowiedz się, które z nich są niezbędne w ciąży.
Witaminy i minerały w ciąży
W czasie ciąży zapotrzebowanie na witaminy i minerały wzrasta. Już na etapie planowania dziecka ważna jest suplementacja kwasu foliowego, witaminy D3 i jodu. Natomiast po zajściu w ciążę warto przyjmować magnez, żelazo i kwasy DHA. Dowiedz się, jak poszczególne witaminy i minerały wpływają na przyszłą mamę i rozwój dziecka.
Kwas foliowy
Niezbędny dla przyszłych mam, ponieważ jego niedobór może doprowadzić do wad rozwojowych płodu. To najważniejszy składnik odżywczy stosowany przed poczęciem i w pierwszych tygodniach ciąży. Zmniejsza aż o 70% ryzyko wystąpienia u dziecka wad cewy nerwowej, takich jak bezmózgowie i rozszczep kręgosłupa. Wpływa na wzrost i funkcjonowanie wszystkich komórek, uczestniczy w procesie tworzenia czerwonych krwinek i zmniejsza ryzyko anemii u ciężarnej. Warto przyjmować go już na 12. tygodni przed zapłodnieniem i przez cały pierwszy trymestr, w dawce 400 μg dziennie.
Kwas DHA
DHA to jeden z najcenniejszych kwasów tłuszczowych omega-3. Kwas DHA wpływa na lepszy rozwój mózgu dziecka, poprawia parametry urodzeniowe dziecka. Oprócz tego wydłuża czas trwania ciąży, zmniejsza ryzyko porodu przedwczesnego i zmniejsza podatność matki na depresję poporodową. Należy przyjmować go od 20. tygodnia ciąży, w dawce 600 mg dziennie.
Jod
Odgrywa niezbędną rolę w tworzeniu ośrodkowego układu nerwowego płodu. Jego znaczny niedobór może prowadzić do niedorozwoju umysłowego. Pierwiastek ten należy przyjmować przez całą ciążę i w okresie karmienia piersią, w dawce 150-200 μg dziennie.
Żelazo
Żelazo warto przyjmować w ciąży w celu zapobieganie anemii u przyszłej mamy. Anemia może doprowadzić do wad rozwojowych dziecka, poronienia lub przedwczesnego porodu. Na dodatek żelazo wspiera prawidłowe funkcjonowanie mózgu. Należy przyjmować je po zakończeniu 8. tygodnia ciąży w dawce 26 mg dziennie, a po stwierdzeniu anemii w dawce zaleconej przez lekarza.
Witamina D
Nazywana „witaminą słońca”, jest naturalnie wytwarzana w naszym organizmie podczas ekspozycji na promienie słoneczne, jednak zwłaszcza w okresach jesienno- zimowych, a także w ciąży należy uzupełniać jej braki. Witamina D jest gwarancją prawidłowego rozwoju płodu. Zapobiega wrodzonej krzywicy, obniżeniu masy kostnej i urodzeniowej u dziecka, korzystnie wpływa na rozwój układu odpornościowego. Oprócz tego zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy ciążowej i stanu przedrzucawkowego u przyszłej mamy. Należy przyjmować ją w dawce 2000 IU przez całą ciążę.