Często jesz parówki? Robert Makłowicz ma dla Ciebie radę! Musisz o tym wiedzieć!
Często na śniadanie jemy parówki, które można szybko przygotować. O czym jednak warto wiedzieć podczas ich przyrządzania? Podpowiadamy!
Śniadanie to podstawa
Śniadanie to podstawowy posiłek dnia, dlatego warto je jeść. Dzięki niemu mamy energię na cały dzień, a organizm poprawnie pracuje. Nie zawsze mamy jednak czas, aby przygotowywać rozbudowane śniadanie, dlatego decydujemy się na coś szybkiego. Zazwyczaj są to płatki śniadaniowe na mleku, owsianka, kanapki lub parówki.
Szybkie danie
Parówki bardzo szybko można przygotować i cieszyć się pysznym śniadaniem. Wystarczy wrzucić je do ciepłej wody i poczekać aż się zagrzeją. Można też wstawić je na chwilę do mikrofalówki, należy jednak pamiętać, aby ściągnąć z nich folię ochronną. Parówki dobrze smakują również podsmażone na patelni np. z jajkiem sadzonym. Dziś w sklepie można kupić wiele rodzajów parówek. Mogą być one przygotowane z mięsa wieprzowego, wołowego, indyczek, drobiowego lub mieszanego. Różne firmy oferują nawet inne dodatki do parówek, tj. papryczki jalapeno, chili czy peperonii. Na sklepowej półce można dostrzec te wyroby od różnych firm, które różnią się między sobą smakiem. Każdy może więc wybrać coś dla siebie wedle własnego gustu i smaku.
Zawartość mięsa
Parówki różnią się między sobą również zawartością mięsa. W niektórych można znaleźć też MOM, czyli mięso oddzielone mechanicznie od kości, a więc w ich składzie znajdują się skórki, tłuszcz, chrząstki i inne części, które tworzą masę mięsno-kostną. Takie parówki są też odpowiednio doprawione i mają wiele konserwantów i niezdrowych dodatków. Najlepiej jest kupować parówki, które mają w swoim składzie przynajmniej 90% mięsa oraz nie posiadają azotynu sodu. Skład kupowanych parówek powinien być też jak najkrótszy, ponieważ wtedy wiadomo, że nie posiadają one wypełniaczy czy konserwantów.
Parówki z wody
Sposobów na przygotowywanie parówek jest wiele, ale najczęściej podgrzewamy je w wodzie. Nad tym sposobem pochylił się również znany kucharz, Robert Makłowicz, który uświadomił swoich fanów, jak powinno się odpowiednio przygotowywać parówki w wodzie. Według niego parówki powinno się wrzucać do zagotowanej wody, tylko na chwilę, aby się podgrzały. Parówek w żadnym wypadku nie powinno się w tej wodzie gotować. Dodatkowo wodę należy też posolić, ponieważ dzięki temu nie stracą smaku. Sól bowiem „zatrzyma” smak w parówkach, który nie „przejdzie” do wody, którą i tak później wylewamy.