Kulinaria

10 trików na podkręcenie smaku potraw!

Przedstawiamy 10 prostych wskazówek, dzięki którym Twoje potrawy będą jeszcze smaczniejsze. Zastosuj je w swojej kuchni, a Twoje dania wskoczą na wyższy poziom.

10 wskazówek, jak podkręcić smak potraw!

Marynuj mięso

Przed przygotowaniem poświęć trochę czasu na zamarynowanie mięsa. Podkręcisz jego smak i aromat, jeśli pozwolisz mu poleżeć w marynacie przez kilka godzin. Do przygotowania marynaty użyj ulubionych przypraw oraz jednego z dodatków: soli, octu, soku z cytryny lub alkoholu.

Mięso opłucz i dokładnie osusz, natrzyj marynatą, zamknij w szczelnym pojemniku i odstaw do lodówki.

Nie zapominaj o warzywach

Przed pieczeniem lub grillowaniem warto także zamarynować warzywa. Dzięki temu wydobędziesz ich pyszny smak. Do marynaty użyj oliwy, ulubionych ziół, pieprzu, soli i cukru. Taka mieszanka sprawi, że będą smakowały o wiele lepiej.

Dodaj zioła do ryby

Jeśli przygotowujesz rybę, to poza solą i pieprzem, dodaj do niej skórkę z cytryny czy limonki, a także zioła, takie jak rozmaryn, zielona pietruszka, koper, tymianek, oregano. Podkręcą smak Twojej potrawy.

Aromatyczny sos

Jeśli chcesz przygotować aromatyczny sos, to wykorzystaj do niego sok, który pozostał po pieczeniu mięsa. Następnie dodaj do niego nieco masła, mąki, sól i pieprz, a uzyskasz gęsty kremowy i pyszny sos.

Wydobądź smak grzybów

Jeśli przygotowujesz leśne grzyby, koniecznie dodaj do nich zioła, które wydobędą ich głęboki smak i aromat. Tymianek, rozmaryn, natka pietruszki, trybula, czosnek oraz masło idealnie będą pasować.

Sposób na warzywa

Jeśli do sałatki dodajesz soczyste warzywa, takie jak pomidory czy ogórki, najpierw je posól. Dzięki temu usuniesz z nich nadmiar wody, a one pozostaną chrupiące.

Soczyste cytrusy

Zanim przekroisz cytrusy, by wycisnąć z nich sok, najpierw roluj je przez chwile dłonią po blacie. Ten prosty trik sprawi, że będą o wiele bardziej soczyste.

Używaj świeżych ziół

W miarę możliwości do gotowania używaj świeżych ziół. Będą bardziej intensywne, ponieważ nie ulotnił się z nich jeszcze aromat i olejki eteryczne. Z łatwością możesz założyć ziołowy ogródek na kuchennym parapecie lub balkonie. Posadź ulubione zioła: bazylię, oregano, tymianek, rozmaryn, miętę, melisę i ciesz się ich smakiem.

Mniej czyli więcej

Podczas przygotowywania dań, nie przesadzaj z ilością przypraw. Upewnij się, że nie stłumią one naturalnego smaku potrawy. Próbuj swoich potraw podczas gotowania, to pomoże Ci wydobyć najlepszy smak.

Za słona zupa?

Zbyt słona zupa nie będzie już problemem. Nawet jeśli zdarzyło Ci się wsypać do niej za dużo soli, nie musisz jej wylewać. Wrzuć do niej surowego ziemniaka i chwilę go pogotuj. Ziemniak wchłonie nadmiar soli i w ten prosty sposób uratujesz zupę.

Popularne artykuły

6 najczęstszych błędów przy kiszeniu ogórków małosolnych

Czy w ciąży warto się zapisać do szkoły rodzenia? Czy szkoła rodzenia jest darmowa?

Déja vu – czkawka mózgu, dowód na drugie życie, czy choroba umysłowa?