Odkryj moc chrzanu: Nie tylko smak, ale i zdrowie! Przepisy na syrop i nalewkę
Chrzan jest popularnym dodatkiem do wielu potraw. Jak się okazuje możemy stosować go nie tylko w kuchni. Dzięki swoim leczniczym i kosmetycznym właściwościom wspomaga organizm w walce z przeziębieniem, pomaga na trawienie, wzmacnia odporność. Jakie jeszcze działanie ma chrzan? Poznaj przepis na syrop i nalewkę z chrzanu.
Chrzan nie tylko w kuchni
Chrzan dzięki swemu ostremu smakowi i charakterystycznemu aromatowi, jest popularnym dodatkiem do wielu dań w kuchni. Jak się okazuje ma także inne właściwości. Ceniony jest za swoje zdrowotne i kosmetyczne działanie. Dowiedz się, na co jeszcze pomaga chrzan.
Działanie antynowotworowe
Dzięki obecności glukozynolanów, substancji o właściwościach przeciwnowotworowych, chrzan zmniejsza prawdopodobieństwo rozwoju choroby nowotworowej. Zapobiega nowotworom żołądka przełyku, płuc oraz pęcherza.
Na wzmocnienie odporności
Chrzan wspiera układ odpornościowy i wzmacnia organizm. Łagodzi objawy chorobowe i pomaga szybciej powrócić do zdrowia.
Na przeziębienie
Łagodzi objawy przeziębienia i grypy. Dzięki właściwościom przeciwbakteryjnym i przeciwwirusowym, wspomaga organizm w walce z infekcjami dróg oddechowych.
Łagodzi kaszel i katar
Syrop z chrzanu udrażnia i oczyszcza zatkane zatoki, pomaga na katar. Jest dobrym lekiem na ból gardła i chrypkę.
Na ból głowy
Syrop chrzanowy pomoże uśmierzyć ból głowy, który może towarzyszyć nam gdy mamy chore zatoki.
Na dolegliwości pokarmowe
Chrzan pomaga na trawienie i wspiera przemianę materii. Zwiększa wydzielanie kwasów żołądkowych, co przyspiesza metabolizm. Chrzan przynosi ulgę po ciężkim i tłustym posiłku.
Na bóle mięśni i stawów
Chrzan pomoże na obrzęki, bóle mięśni i stawów. Obolałe miejsca można obłożyć liśćmi lub startym korzeniem chrzanu. Doskonale poradzi sobie z bólami reumatycznymi i kręgosłupa.
Anemia
Zwiększa przyswajanie żelaza, dzięki temu wspiera organizm w walce z anemią.
Chrzan działa jak antybiotyk
Chrzan dzięki zawartości substancji: fitoncydów, lizozymów i alkoholu fenyloetylowego, działa jak antybiotyk.
Na urodę
Chrzan ma właściwości wybielające, rozjaśnia skórę, usuwa plamy i przebarwienia.
Przepis na syrop z chrzanu
Syrop z chrzanu ma działanie wykrztuśne i pomoże przy uporczywym kaszlu. Olejki eteryczne udrożnią nos i zatkane zatoki.
Składniki:
- 100 g świeżego chrzanu
- 100 g miodu
- pół szklanki wody
Przygotowanie:
Świeży chrzan obierz i zetrzyj na tarce. Dodaj do niego pół szklanki przegotowanej, ostudzonej wody i odstaw na godzinę. Uzyskany w ten sposób sok, przeciśnij przez gazę. Dodaj do niego 100 g miodu i dokładnie wymieszaj.
Stosowanie:
Syrop z chrzanu na kaszel stosuj każdego dnia. Pij jedną łyżkę syropu 3 razy dziennie.
Przepis na nalewkę z chrzanu
Nalewka z chrzanu wzmocni organizm, pomoże na trawienie, przyspieszy metabolizm. Stosowana zewnętrznie na skórę złagodzi bóle stawów i mięśni. Pomoże przy reumatoidalnym zapaleniu stawów.
Składniki:
- 1 litr spirytusu
- 1 litr wody
- 1 korzeń chrzanu
- 2 cytryny
- 1/2 kubka miodu
Przygotowanie:
Do dużego słoja wlej litr spirytusu. Następnie w garnku zagotuj litr wody i poczekaj aż przestygnie. Dodaj do niej miód, startą skórkę i sok wyciśnięty z dwóch cytryn.
Świeży chrzan obierz i zetrzyj na tarce lub pokrój na małe kawałki. Wszystko dokładnie wymieszaj. Słój szczelnie zamknij i odstaw na 2 tygodnie. Następnie odcedź nalewkę przez gazę i przelej do butelek. Przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu.
Stosowanie:
Nalewkę stosuj wewnętrznie przed ciężkim i obfitym posiłkiem lub do wcierania w bolące miejsca.