Kulinaria

Odkryj moc chrzanu: Nie tylko smak, ale i zdrowie! Przepisy na syrop i nalewkę

Chrzan jest popularnym dodatkiem do wielu potraw. Jak się okazuje możemy stosować go nie tylko w kuchni. Dzięki swoim leczniczym i kosmetycznym właściwościom wspomaga organizm w walce z przeziębieniem, pomaga na trawienie, wzmacnia odporność. Jakie jeszcze działanie ma chrzan? Poznaj przepis na syrop i nalewkę z chrzanu.

Chrzan nie tylko w kuchni

Chrzan dzięki swemu ostremu smakowi i charakterystycznemu aromatowi, jest popularnym dodatkiem do wielu dań w kuchni. Jak się okazuje ma także inne właściwości. Ceniony jest za swoje zdrowotne i kosmetyczne działanie. Dowiedz się, na co jeszcze pomaga chrzan.

Działanie antynowotworowe

Dzięki obecności glukozynolanów, substancji o właściwościach przeciwnowotworowych, chrzan zmniejsza prawdopodobieństwo rozwoju choroby nowotworowej. Zapobiega nowotworom żołądka przełyku, płuc oraz pęcherza.

Na wzmocnienie odporności

Chrzan wspiera układ odpornościowy i wzmacnia organizm. Łagodzi objawy chorobowe i pomaga szybciej powrócić do zdrowia.

Na przeziębienie

Łagodzi objawy przeziębienia i grypy. Dzięki właściwościom przeciwbakteryjnym i przeciwwirusowym, wspomaga organizm w walce z infekcjami dróg oddechowych.

Łagodzi kaszel i katar

Syrop z chrzanu udrażnia i oczyszcza zatkane zatoki, pomaga na katar. Jest dobrym lekiem na ból gardła i chrypkę.

Na ból głowy

Syrop chrzanowy pomoże uśmierzyć ból głowy, który może towarzyszyć nam gdy mamy chore zatoki.

Na dolegliwości pokarmowe

Chrzan pomaga na trawienie i wspiera przemianę materii. Zwiększa wydzielanie kwasów żołądkowych, co przyspiesza metabolizm. Chrzan przynosi ulgę po ciężkim i tłustym posiłku.

Na bóle mięśni i stawów

Chrzan pomoże na obrzęki, bóle mięśni i stawów. Obolałe miejsca można obłożyć liśćmi lub startym korzeniem chrzanu. Doskonale poradzi sobie z bólami reumatycznymi i kręgosłupa.

Anemia

Zwiększa przyswajanie żelaza, dzięki temu wspiera organizm w walce z anemią.

Chrzan działa jak antybiotyk

Chrzan dzięki zawartości substancji: fitoncydów, lizozymów i alkoholu fenyloetylowego, działa jak antybiotyk.

Na urodę

Chrzan ma właściwości wybielające, rozjaśnia skórę, usuwa plamy i przebarwienia.

Przepis na syrop z chrzanu

Syrop z chrzanu ma działanie wykrztuśne i pomoże przy uporczywym kaszlu.  Olejki eteryczne udrożnią nos i zatkane zatoki.

Składniki:

  • 100 g świeżego chrzanu
  • 100 g miodu
  • pół szklanki wody

Przygotowanie:

Świeży chrzan obierz i zetrzyj na tarce. Dodaj do niego pół szklanki przegotowanej, ostudzonej wody i odstaw na godzinę. Uzyskany w ten sposób sok, przeciśnij przez gazę. Dodaj do niego 100 g miodu i dokładnie wymieszaj.

Stosowanie:

Syrop z chrzanu na kaszel stosuj każdego dnia. Pij jedną łyżkę syropu 3 razy dziennie.

Przepis na nalewkę z chrzanu

Nalewka z chrzanu wzmocni organizm, pomoże na trawienie, przyspieszy metabolizm. Stosowana zewnętrznie na skórę złagodzi bóle stawów i mięśni. Pomoże przy reumatoidalnym zapaleniu stawów.

Składniki:

  • 1 litr spirytusu
  • 1 litr wody
  • 1 korzeń chrzanu
  • 2 cytryny
  • 1/2 kubka miodu

Przygotowanie:

Do dużego słoja wlej litr spirytusu. Następnie w garnku zagotuj litr wody i poczekaj aż przestygnie. Dodaj do niej miód, startą skórkę i sok wyciśnięty z dwóch cytryn.

Świeży chrzan obierz i zetrzyj na tarce lub pokrój na małe kawałki. Wszystko dokładnie wymieszaj. Słój szczelnie zamknij i odstaw na 2 tygodnie. Następnie odcedź nalewkę przez gazę i przelej do butelek. Przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu.

Stosowanie:

Nalewkę stosuj wewnętrznie przed ciężkim i obfitym posiłkiem lub do wcierania w bolące miejsca.

 

Popularne artykuły

Dzień Św. Patryka: Jak Świętujemy Zielone Święto w Polsce i na Świecie

Jak wydłużyć optycznie nogi?

Wypróbuj kilkudniową DIETĘ OCZYSZCZAJĄCĄ!