Dieta i żywienie

Jeśli ogórek po przekrojeniu wygląda właśnie tak? To musisz to wiedzieć.

Ogórek jest jednym z najpopularniejszych warzyw w Polsce. Dodajemy go do sałatek, kanapek i robimy z niego przetwory. Jeśli kupujesz ogórki gruntowe, koniecznie musisz zwrócić uwagi na ważną rzecz.

Czy ogórek po przekrojeniu wygląda właśnie tak?

Gdy kupiłaś ogórki gruntowe, musisz zwrócić uwagę na ich wygląd. Jeśli po obraniu ogórka, widzisz na nim białą i gąbczastą warstwę, lepiej go nie jedz, ani nie wykorzystuj do przetworów. Dlaczego?

Co to oznacza?

Gąbczasta, biała warstwa na ogórku gruntowym oznacza to, że zanim warzywa trafiły na sklepowe półki lub stragan na targu, były źle przechowywane. Zbyt wysoka temperatura, za mała wilgotność powietrza i za długi czas przechowywania sprawiły, że nie nadają się do spożycia. Takie ogórki będą niesmaczne i stracą swoje walory. Lepiej ich nie jedz, ani nie rób z nich przetworów.

Zwróć na to uwagę!

Jeśli kupujesz ogórki gruntowe, koniecznie zwróć uwagę na ich wygląd. Jeśli skórka ogórka jest jasnozielona, a miejscami staje się żółta, miąższ stracił jędrność, jest miękki, gąbczasty i pojawiają się na nim przebarwienia lub biały nalot, oznacza to, jedno… Takie ogórki nie są świeże!

Jak rozpoznać czy ogórek jest świeży?

Świeże ogórki są twarde i jędrne. Ich skórka jest błyszcząca, zielona i nie ma przebarwień. Szypułki są świeże, nie zasuszone, a na ich końcach często znajdują się pozostałości kwiatów. Miąższ ogórków jest zielonkawy, jędrny i soczysty.

Dlaczego warto jeść ogórki?

Choć ogórek w 96% składa się z wody, to zawiera mnóstwo witamin i składników mineralnych. Jest pełen witamin A, C, E i K oraz witamin z grupy B. Zawiera kwas foliowy oraz potas, sód, magnez, żelazo, cynk, wapń i fosfor.

Jakie właściwości ma ogórek?

Ogórek ze względu na małą ilość kalorii, polecany jest na diecie. W 100 gramach warzywa znajduje się jedynie 15 kcal! Przyspiesza metabolizm, pobudza pracę przewodu pokarmowego i wspaniale nawadnia organizm. Dzięki dużej zawartości wody, działa moczopędnie, dlatego polecany jest w infekcjach układu moczowego i chorobach nerek. Oprócz tego oczyszcza organizm z toksyn, pomaga pozbyć się nadmiaru wody i zapobiega obrzękom, zwłaszcza nóg. Jest źródłem cennych antyoksydantów, chroni przed nowotworami. Ma niski indeks glikemiczny, pomaga obniżyć poziom cukru i cholesterolu we krwi.

Popularne artykuły

Co czeka nas na Boże Narodzenie? Minister zdrowia mówi o dwóch scenariuszach

Jak KICHAĆ aby nie rozsiewać chorób? Poznaj sposób „NA WAMPIRA”

Niewiele osób wie, że ma takie prawo podczas wizyty u lekarza!