Newsy

Dlaczego coraz więcej win ma nakrętkę zamiast korka? Miej tego świadomość

Wino to dość popularny trunek, który pijemy do kolacji, a Włosi nawet do obiadu. Które wino jest lepsze, z korkiem czy zakrętką? Odpowiadamy!

Rodzaje win

W sklepie, stojąc przed sekcją z winami, można dostać małego zawrotu głowy. Dzięki globalizacji mamy dostęp do win z całego świata, dlatego wybór jest niemały. Na sklepowych półach możemy zobaczyć wina:

1) o różnym typie, gdzie można wyróżnić:

- wina wytrawne,

- wina półwytrawne,

- wina słodkie,

- wina półsłodkie,

- wina o słodkim smaku,

- wina ziołowe.

2) o różnej barwie:

- białej,

- czerwonej,

- różowej.

3) o różnej zawartości alkoholu, czyli:

- wina lekkie (słabe), które zawierają w sobie do 10% objętości alkoholu,

- wina o średniej mocy, zawierające 10 do 14% objętości alkoholu,

- wina mocne, zawierające 14 do 18% objętości alkoholu,

- wina wzmocnione lub alkoholizowane, zawierające powyżej 18% objętości alkoholu.

Zamknięcie butelki 

Wina różnią się również sposobem zamknięcia butelki, w której się znajdują. Można tu wyróżnić butelki zamykane za pomocą korka lub zakrętką. Dla większości z nas korek jest oznaką, że wino jest produkowane według „starych” zasad.

Korki pochodzą bowiem z kory dębu korkowego, a więc są naturalnym surowcem. Korki produkuje się poprzez suszenie płatów dębu korkowego, który ma około 25 lat, następne się go gotuje i dopiero potem wycina z nich korki do butelek. Taka produkcja jest więc czasochłonna i ma ograniczone zasoby produkcji.

Producenci stawiają na zakrętki

Coraz więcej producentów wina stawia jednak na zakrętki i nie oznacza to, że wina te mają gorszy smak lub że producenci tną koszty. Okazuje się, że dzięki zakrętce młode wina się nie utleniają.

W przeciwieństwie do korka zakrętka nie ma mikro szczelin, przez które dostaje się do niego powietrze. To powoduje, że wino dłużej zachowuje swoją świeżość.

Trudności z otwarciem

Korki mogą być również uciążliwe, jeśli nie posiadamy w domu korkociągu. Ciężko jest otworzyć wino z korkiem bez tego urządzenia. Dodatkowo zamknięcie wina zakrętką eliminuje ryzyko wystąpienia wady korkowej, która powstaje wskutek związku chemicznego o nazwie TCA, który wytwarza się w kontakcie korka z winem.

Wada ta dotyka nawet co dziesiąte wino, które jest zamknięte za pomocą korka. Wino, które było zamknięte za pomocą korka, trudno jest później zamknąć z powrotem. Mając zakrętkę, można niedopite wino łatwej zamknąć. 

Popularne artykuły

Wypróbuj naturalne sposoby na BIAŁE ZĘBY

Banki zwracają pieniądze kredytobiorcom! Ruszył zwrot dodatkowych opłat!

Jakie wartości ma KOMOSA RYŻOWA?