Dieta i żywienie

Jakie wartości ma KOMOSA RYŻOWA?

Komosa ryżowa (Quinoa) to nasiona które są traktowane jak kasze. Zawiera dużo białka, sporo błonnika, a także dużo minerałów takich jak magnez, fosfor, żelazo, kwas foliowy, cynk i potas. Komosa zawiera także witaminy z gruby B i antyoksydacyjną witaminę E. Dwa flawonoidy kempferol i kwercetyna mają silne właściwości przeciwzapalne i antyoksydacyjne. Ułatwiają także regenerację mięśni po treningu i łagodzą ich ewentualne bóle. Przed gotowaniem kosmosy warto namoczyć jej ziarna przez 6-10 godzin. W przeciwnym razie kwas fitynowy zablokuje wchłanianie wapnia. Komosa redukuje poziom złego cholesterolu, a także nie zawiera glutenu.

Popularne artykuły

Twoje włosy są w fatalnej kondycji? Ten czynnik jest wrogiem bujnej fryzury! Wyeliminuj go!

Celebrowanie Dnia Bluesa: Jak Muzyka Blues Zmieniła Świat

Maciej Musiałowski kupił zabytkowy pałac! Zaprosił do niego mieszkańców na.... piknik!