Zupa pomidorowa - 5 najczęstszych błędów podczas jej gotowania
Nie ma chyba domu, w którym w ciągu tygodnia nie byłoby zupy pomidorowej. Istnieje jednak kilka błędów, które rujnują jej smak! Poznaj je!
Ulubione danie
Zupa pomidorowa to często gotowane danie w kuchni polskiej. Najczęściej jest serwowana w piątek, kiedy to w wierze chrześcijańskiej w dniu tym obowiązuje post od pokarmów mięsnych. Zupa ta jest szybka i prosta w przygotowaniu, dlatego, jeśli nie mamy dużo czasu, to jest to najlepszy wybór na obiad. Pomidory mają też wiele wartości odżywczych i są bogate w witaminę A, witaminę C i K, a także B6, kwasu foliowego i tiaminy. Są też źródłem potasu, manganu, magnezu, fosforu i miedzi. Poznaj najczęstsze błędy przy gotowaniu pomidorowej!
1) Nie podsmażone pomidory
Jednym z najczęstszych błędów, jaki popełniasz przy gotowaniu pomidorowej, jest niepodsmażanie pomidorów przed dodaniem ich do zupy. Dzięki tej czynności cukry, które są zawarte w pomidorach, karmelizują się, a pomidory intensywniej pachną. Uwalniane są resztki kwasy glutaminowego, który jest jednym z budulców białka. Najlepiej jest podsmażać je na maśle lub oleju roślinnym. Całe pomidory powinno się po podsmażeniu przetrzeć przez sito i dopiero potem dodać je go gorącego rosołu. Jeśli pomidorową robisz z koncentratu, to jego również powinno się podsmażyć i dopiero potem zalać bulionem.
2) Brak cukru
W każdej zupie powinna być zachowana równowaga smaków. W zupie pomidorowej najlepiej uzyskać ją poprzez dodanie do smażonych pomidorów odrobiny cukru. Oczywiście chodzi tu tylko o odrobinę cukru od 1 do 1/8 do 1/12 łyżeczki. Dzięki temu karmelizuje się on na patelni i pogłębi słony i kwaśny smak zupy.
3) Brak rosołowej bazy
Najlepiej zupę pomidorową robić jest w poniedziałek, ponieważ zapewne zostaje nam wtedy rosół z niedzieli. Dobry rosołowy wywar tylko wzmacnia smak pomidorów. Do zupy pomidorowej najlepszy jest rosół drobiowy, gotowany na kurczaku, ewentualnie na indyku. Rosół można też zastąpić kostką rosołową, jednak pomidorowa nie będzie miała już tak głębokiego smaku. Bulion gotowany na kościach posiada w swoim składzie takie pierwiastki jak wapń, fosfor oraz żelazo.
4) Wkład
Zupę pomidorową można też zagęścić makaronem, ryżem lub pierożkami. Każdy dodaje do pomidorowej, to co lubi i nie ma co się spierać, co jest lepsze. Należy jednak pamiętać, aby makaron lub ryż ugotować oddzielnie. Można co prawda ugotować je w zupie, jednak tylko w przypadku, jeśli będzie ona zjedzona w dany dzień. Jeśli zupa postoi trochę dłużej to wtedy makaron lub ryż rozmięknie i zupa stanie się papkowata.
5) Zagęszczanie śmietaną
Wiele osób zagęszcza pomidorową dodatkowo śmietaną. Najlepiej jest to zrobić śmietaną 30%, która nie zważy się w zupie. Śmietana o mniejszej zawartości tłuszczu może się w zupie zważyć, dlatego trzeba ją wcześniej zahartować poprzez dodanie do niej gorącej zupy w takiej samej ilości. Następnie wszystko trzeba szybko wymieszać i taką mieszankę dodać do zupy, ale już jej później nie gotować.