Sery w ciąży- jakie jeść, a jakich unikać?
Ciąża to szczególny okres w życiu kobiety, podczas którego powinnyśmy o siebie dbać bardziej, niż zwykle. W trosce o zdrowie swoje i maluszka musimy zwracać baczną uwagę na to, jak się odżywiamy. Dowiedz się, jakie sery możesz jeść w ciąży, a jakich powinnaś unikać.
Dieta w ciąży
W czasie ciąży należy zwracać szczególną uwagę na to, co i w jakich ilościach jemy. Dieta przyszłej mamy powinna być dobrana, zbilansowana, bogata w witaminy, minerały i substancje odżywcze. Odżywianie ma ogromne znaczenie w czasie ciąży dla prawidłowego rozwoju dziecka i dobrego samopoczucia matki.
Sery w ciąży
W czasie ciąży możesz jeść niektóre rodzaje serów. Są bezpieczne zarówno dla Ciebie, jak i rozwijającego się dziecka. Sery są cennym źródłem białka, kwasów tłuszczowych omega-3, wapnia oraz witamin A, D, E, K B2 i B12. Dowiedz się, jakie sery możesz spożywać, gdy jesteś w ciąży.
Te sery możesz bezpiecznie jeść w ciąży:
- ser biały
- ser twarogowy
- ser homogenizowany
- mozarella
- cheddar
- Edam
- Ementaler
- Gouda
- Double Gloucester
- kozi ser
- halloumi
- parmezan
- pecorino
- gruyere
- leicester
- sery topione
- ricotta
- mascarpone
- Stilton
- grillowany Camembert
- feta z mleka pasteryzowanego
Tych serów nie jedz w ciąży!
Jedzenie niektórych serów w ciąży może być niebezpieczne. W tym czasie zrezygnuj z picia surowego, a także niepasteryzowanego mleka i wytwarzanych z niego serów. Ich spożywanie niesie za sobą ryzyko wystąpienia listeriozy, salmonellozy czy kampylobakteriozy. Te choroby są szczególnie niebezpiecznej dla kobiet w ciąży i mogą zagrażać nienarodzonemu dziecku.
Pod żadnym pozorem nie jedz tych serów:
- Camembert
- Brie
- feta (jeśli jest z mleka niepasteryzowanego)
- gorgonzola
- niebieskie sery pleśniowe (bleu)
- oscypki
- sery owcze
- sery meksykańskie
- roquefort
- Chaumes
- Chevre
- Tallegio
- Pont l’Eveque
- tomme
- Roncal
- dolcelatte
Ważne!
Jak widzisz, w ciąży nie musisz rezygnować z jedzenia wszystkich serów. Wręcz przeciwnie, niektóre z nich na stałe powinny zagościć w twojej codziennej diecie, aby dostarczaj Tobie i dziecku niezbędnych składników odżywczych.Pamiętajmy, że w ciąży możemy jeść sery z mleka pasteryzowanego, a ze swojej diety powinnyśmy wykluczyć sery z mleka niepasteryzowanego. Zawsze uważnie czytaj etykietę produktu i sprawdzaj jego skład, aby uniknąć pomyłek!