Te zioła wzmocnią Twoją odporność i ochronią przed przeziębieniem
Jesienna aura, niskie temperatury, wietrzne i deszczowe dni sprzyjają obniżeniu naszej odporności. Sezon jesienno-zimowy to wzmożony czas zachorowań na przeziębienie i grypę. W tym roku nałożyła się na niego też epidemia koronawirusa. Co zrobić, by uniknąć choroby? Dowiedz się, jakie zioła pomogą wzmocnić Twoją odporność i ochronią Cię przed infekcjami.
Lecznicza moc ziół
Istnieje wiele ziół, które pozytywnie wpływają na układ odpornościowy organizmu. Wzmacniają go i wspierają, chroniąc przed sezonowymi infekcjami i grypą. Ponadto jeśli już zachorujemy, pomogą zwalczyć przeziębienie i szybko wrócić do zdrowia. Poznaj najlepsze zioła na wzmocnienie odporności!
Te zioła wzmocnią Twój organizm i ochronią przed jesiennymi infekcjami:
Dzika róża
Dzika róża jest bogatym źródłem witaminy C, E i witamin z grupy B. Zawiera cenne substancje: karotenoidy i bioflawonoidy, kwasy organiczne i składniki mineralne. Pozytywnie wpływa na zdrowie i samopoczucie, doskonale wzmacnia organizm w walce z sezonowymi przeziębieniami i grypą.
Zwiększa odporność i chroni przed chorobami. Napar z owoców dzikiej róży warto pić codziennie. Łyżkę wysuszonych i rozdrobionych owoców, zalej wrzątkiem i poczekaj 15 minut, aż się zaparzą. Następnie przecedź napar.
Czarny bez
Kwiaty i owoce czarnego bzu zawierają mnóstwo witaminy C i A. Pomagają zwalczyć chorobę, przyspieszają powrót do zdrowia i wzmacniają odporność. Mają działanie przeciwgorączkowe, przeciwzapalne, przeciwwirusowe i wykrztuśne. Każdego dnia warto pić szklankę naparu z kwiatów czarnego bzu lub sok z owoców, jako dodatek do herbaty.
Jarzębina
Jarzębina to bogactwo witamin A, C, K, B i PP, składników mineralnych, kwasów organicznych, garbników oraz karotenoidów. Regularne picie naparu z owoców jarzębiny podniesie odporność organizmu i uchroni przed przeziębieniem.
Jak przygotować wywar?
Dwie łyżki suszonych, rozdrobnionych owoców jarzębiny zalej szklanką wody i doprowadź do wrzenia. Następnie przecedź i ostudź napar, pij dwa razy dziennie po pół szklanki.
Aronia
Dzięki dużej zawartości witaminy C,E i P oraz miedzi, aronia świetnie wzmacnia odporność. Chroni organizm przed bakteriami, wirusami i grzybami, zwalcza wolne rodniki. Warto ją pić w okresie jesienno-zimowego osłabienia oraz podczas choroby. Sok z aronii jest świetnym dodatkiem do rozgrzewającej herbaty.
Czosnek
Czosnek ma wiele dobroczynnych zdrowotnych właściwości. Ten naturalny antybiotyk działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo. Wzmacnia organizm w walce z przeziębieniem i grypą, zwiększa odporność. Najlepiej spożywać go na surowo i włączyć do swojej codziennej diety na stałe.