Zdrowie

Zespół jelita drażliwego - jak złagodzić objawy?

Zespół jelita nadwrażliwego dokucza tysiącom osób na całym świecie. Jego objawy to m.in. skurcze jelit, bóle brzucha, biegunki, zaparcia, wzdęcia czy uczucie pełności. Chociaż przyczyna tej choroby nie została w pełni poznana, to istnieje szereg sposobów na złagodzenie jej nieprzyjemnych dolegliwości.

Zespół jelita nadwrażliwego nie jest wywoływany przez bakterie, grzyby czy wirusy, nie jest także powiązany z nowotworami.  To choroba spowodowana zakłóconą pracą mięśni jelit. Ich praca nie jest rytmiczna, lecz za wolna lub za szybka co powoduje biegunki lub zaparcia.

Objawami bezpośrednio związanymi z jelitami są także bóle w dole brzucha, uczucie pełności i wzdęcia, niepełne wyróżnienia.

Do powstania tych objawów przyczyniać mogą się:

  • Zaburzenia mikrobioty jelitowej
  • Przebycie infekcji jelitowej
  • Nieprawidłowa komunikacja na osi mózgowo-jelitowej
  • Nadwrażliwość na ból ze strony układu pokarmowego (tzw. nadwrażliwość trzewna)
  • Zaburzona odporność układu immunologicznego jelit
  • Objawy mogą się nasilać w związku ze stresem, ponieważ są ściśle związane z psychiką. Mogą je także nasilać niektóre produkty spożywcze, zwłaszcza te bogate  w węglowodany.

Osoby, które cierpią na zespół jelita nadwrażliwego, doskonale zdają sobie sprawę z tego, że nie ma cudownego środka na ich dolegliwości. Chorzy przez całe życie zostają pod opieką lekarza, który może na dane schorzenie przepisać nawet kilka leków, nie rzadko włączając także środki przeciwdepresyjne.

Do leków łagodzących objawy zalicza się także probiotyki, które zawierają ściśle określone szczepy bakterii o udowodnionym badaniami korzystnym wpływie na regulację mikrobioty jelitowej.  Probiotyki mogą łagodzić wszystkie dolegliwości ze strony układu pokarmowego, jednak muszą być przyjmowane na stałe.

Sposoby na łagodzenie objawów

  • Jeśli zespół jelita nadwrażliwego objawia się głównie biegunkami, unikaj jedzenia surowych owoców, warzyw bogatych w błonnik, orzechów, gruboziarnistych kasz, razowego pieczywa, ostrych przypraw. Sięgaj po produkty zbożowe takie jak pszenne kasze, biały ryż, biały chleb, z owoców wybieraj banany i arbuzy, a z warzyw marchew, ziemniaki, sałatę i pomidory.
  • Jeśli zespołowi jelita nadwrażliwego towarzyszą głównie zaparcia, wzbogać swoją dietę w surowe owoce, zwłaszcza pestkowe, warzywa bogate w błonnik, razowe pieczywo, gruboziarniste kasze, owsiankę, otręby pszenne. Pamiętaj także, by dostarczać organizmowi odpowiednie ilości płynów (pij przynajmniej 1,5 litra wody dziennie!)
  • Bezwzględnie unikaj alkoholu, dużych ilości cukru, produktów tłustych i smażonych, napoi gazowanych, słodzików, roślin strączkowych, kofeiny.
  • Postaraj się być aktywna fizycznie. Poprawa stanu zdrowia zależy nie tylko od diety, ale także stylu życia. Rekreacyjne uprawianie sportu lub chociaż częste i długie spacery mogą poprawić samopoczucie i złagodzić objawy choroby.
  • Dbaj nie tylko o swoje ciało. Pozostawanie w dobrej kondycji psychicznej odgrywa niezwykle istotną rolę, dlatego szukaj sposób na uwolnienie negatywnych emocji. Postaraj się unikać stresowych sytuacji, szukaj pozytywów i kontaktu z ludźmi. Jeśli problem Cię przerasta i nie radzisz sobie sama, nie wstydź się szukać fachowej pomocy.
  • Idealnym połączeniem aktywności fizycznej i pozytywnego nastrajania dla osób chorych na zespól jelita nadwrażliwego, może być Joga lub Pilates.

 Ważne

Zespół jelita nadwrażliwego to choroba, której przykre objawy ze strony układu pokarmowego dają nam się we znaki. Elementem równie ważnym jak dieta, leki, aktywność fizyczna i pozostawanie pod opieką specjalisty jest dobre samopoczucie.

Pozytywny nastrój to jeden z kluczy do złagodzenia dolegliwości i poprawy jakości życia, dlatego nie możemy bagatelizować utrzymującej się złej kondycji psychicznej.

Popularne artykuły

Dzień Kanapki: Historia, Różnorodność i Znaczenie

Szykują się spore zmiany w fotowoltaice! Instalacja stanie się jeszcze bardziej opłacalna?

Rewolucja w szkołach! Koniec 45 – minutowych lekcji?!