Zdrowie

Zdrowotne właściwości whisky. Poznaj kilka z nich!

Czy alkohol może być zdrowy? Wychodzi na to, że tak, jednak tylko wtedy, jeśli jest pity z umiarem i głową. Poznajcie kilka zdrowotnych właściwości whisky!

Wybór trunków 

Rodzajów alkoholi mamy bardzo dużo i na pewno każdy z nas ma swój ulubiony. Różnią się między sobą smakiem, zapachem, kolorem i zawartością alkoholu. Whisky to jeden z najlepszych alkoholi, który ma co prawda specyficzny smak.

Po tym trunku większość z nas nie ma kaca, a pity z plasterkiem cytryny i coca-colą smakuje na prawdę dobrze. Okazuje się, że ma on również właściwości zdrowotne. Sprawdźcie, jakie!

Nie wpływa na wagę

Whisky to alkohol, który w porównaniu z innymi trunkami ma niewiele kalorii. Jego picie nie wpłynie bardzo drastycznie na naszą wagę w porównaniu z innymi alkoholami. Whisky ma w swoim składzie mało cukru, więc można ją pić bez obaw, jeśli chodzi o masę ciała.

Pozytywnie wpływa na serce

Okazuje się, że whisky ma pozytywne właściwości zdrowotne, jeśli chodzi o nasze serce. Jego picie zmniejsza ryzyko wystąpienia zatorów żylnych, a więc rzadziej dochodzi do udaru czy zawału. Alkohol ten ma w swoim składzie przeciwutleniacze, które nie pozwalają na odkładanie się złego cholesterolu w żyłach.

Pozytywnie wpływa na mózg

W 2003 roku przeprowadzono badania, w których wykazano, że picie whisky zmniejsza ryzyko wystąpienia u nas choroby Alzheimera oraz demencji. Whisky w pewnym stopniu chroni mózg przed starzeniem się, dzięki czemu jest on sprawniejszy, lepiej kojarzy i zapamiętuje informacje.

Łagodzi stres

Stres negatywnie wpływa na nasze zdrowie fizyczne, jak i psychiczne. Szklaneczka whisky bardzo dobrze koi nerwy, pomaga się rozluźnić oraz zmniejsza niepokój. Powoduje, że nasza krew krąży szybciej, przez co organy są lepiej dotlenione, a nam lepiej się funkcjonuje.

Poprawia trawienie

Okazuje się też, że po obfitym posiłku warto wypić odrobinę whisky. Wspomaga ona trawienie i powoduje, że żołądek lepiej radzi sobie z tym radzi. Whisky wypita przed posiłkiem zmniejsza apetyt, a po wspomaga układ pokarmowy w procesie trawienia. Trunek ten ukoi również ból brzucha oraz wyleczy niestrawność.

Nadaje się dla cukrzyków

Jako że trunek ten ma mało cukru w swoim składzie, to jest on polecany dla cukrzyków. Nie ma on w swoim składzie węglowodanów, więc nie nastąpi po nim nagły skok poziomu cukru. Dla diabetyków whisky jest najbezpieczniejszym alkoholem, który nie spowoduje skoków cukru. 

Ma działanie przeciwnowotworowe

Ten wytrawny trunek jest bogaty w przeciwutleniacze i m.in. w kwas elagowy. On natomiast pełni funkcję ochronną w naszym organizmie, a dokładniej chroni nasze DNA przed działaniem wolnych rodników. To właśnie one są odpowiedzialne za formatowanie się komórek rakowych w naszym ciele.

Popularne artykuły

Zatkany nos? To nie tylko przeziębienie! 12 nieoczywistych powodów!

Ekspresowy ZAKWAS NA ŻUR– zrób go sama na święta! Przepis LAST MINUTE

Specjalne kolory koszyków już w Sephora! Wybierasz kolor, a obsługa już wie, co ma robić!