Chlorofil - czym jest i dlaczego warto go włączyć do diety?
Chlorofil to substancja znajdująca się w liściach. Znajdziemy go we wszystkich zielonych warzywach, im intensywniejszy ich kolor, tym więcej w nich chlorofilu. Ten barwnik zawarty w zieleninie ma właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne. W ostatnich latach zyskał jednak większą popularność dzięki płynnemu suplementowi diety.
Chlorofil to zielony pigment odpowiedzialny za zieloną barwę roślin. Dla rośliny jest niezbędny dla prowadzenia procesów życiowych, a dla nas może okazać się ważnym elementem diety. Chociaż znalazł zastosowanie, jako barwnik produktów spożywczych i kosmetycznych, coraz częściej spotykamy się z nim w firmie płynnej. Tak pozyskiwany jest najczęściej z lucerny lub pokrzywy.
Właściwości
Chlorofil ma właściwości przeciwutleniające, przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze i alkalizujące. Jest źródłem cennego dla naszego organizmu magnezu. Posiada zdolność do pochłaniania nieprzyjemnych zapachów.
Zastosowanie
Chlorofil jest przydatnym suplementem, który z powodzeniem może być stosowany w profilaktyce różnego rodzaju schorzeń.
- Spowalnia procesy starzenia się komórek i tkanek naszego organizmu. Neutralizując wolne rodniki, oczyszcza organizm i zmniejsza ryzyko rozwoju chorób cywilizacyjnych.
- Wspomaga funkcjonowanie układu pokarmowego.
- Dzięki działaniu alkalizującemu pomaga przywrócić równowagę zasadowo-kwasową, niezbędną do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.
- Zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów, szczególnie wątroby i żołądka.
- Stosowany wspomagająco u osób chorujących na chroniczne zapalenie trzustki.
- Dzięki temu, że pochłania nieprzyjemne zapachy, może służyć jako preparat do płukania ust.
- Chlorofil wspomaga hamowanie rozwoju bakterii, wirusów i grzybów w przebiegu różnego rodzaju infekcji, w tym opryszczki.
- Stosowany jest także wspomagająco w oczyszczaniu organizmu i odchudzaniu.
Źródła
Chlorofil występuje we wszystkich zielonych warzywach. Najlepszym jego źródłem jest jednak pokrzywa i szpinak. Ponadto duże ilości znajdują się także w botwince, jarmużu, koperku, zielonej pietruszce, sałacie, szparagach i brokułach.
Dawkowanie
Chlorofil dostępny jest w postaci płynnych suplementów. Lepszą alternatywą dla tego typu preparatów jest jednak sporządzenie własnego koktajlu z zielonych warzyw przy użyciu blendera. Sięgając po naturalne źródła tej cennej substancji, zyskamy całą masę innych, równie cennych witamin i minerałów znajdujących się w warzywach. Gotowe suplementy nie przyniosą nam takich korzyści jak naturalne źródła chlorofilu. Ponadto ich stosowanie nie jest w 100% bezpieczne u kobiet w ciąży i matek karmiących, które powinny sięgać jedynie po naturalnie występujący barwnik.