Dlaczego warto pić grzane wino?
Długie, zimowe wieczory chętniej spędzamy w domu niż na dworze. Koniec roku to również czas, kiedy nie możemy się już doczekać świąt Bożego Narodzenia. Powoli będą organizowane targi bożonarodzeniowe, które są piękną tradycją. Możemy wtedy nabyć prezenty dla rodziny, aby nie zostawiać ich na ostatnią chwilę oraz posmakować różnych dań i wypić gorącego grzańca. Trunek ten ma bowiem właściwości zdrowotne, które warto poznać!
Grzaniec
Grzane wino to trunek, który był znany już w starożytnym Rzymie. Przyrządza się do na bazie wina, zarówno czerwonego, jak i białego. Dodaje się do niego różne przyprawy, które nadają mu charakterystyczny zapach i smak. Najczęściej do grzańca dodaje się takie przyprawy jak:- cynamon,- kardamon,- goździki,- gałkę muszkatołową.
Grzaniec można również wzbogacić miodem lub owocami cytrusowymi, co nada mu jeszcze wyraźniejszego smaku. Jak sama nazwa mówi, takie wino należy podgrzać i pić gorące. Nie trzeba jechać specjalnie na jarmark świąteczny, aby go posmakować. Grzane wino możemy kupić w sklepach i samemu podgrzać go w domu. Nic nie stoi również na przeszkodzie, aby samemu przygotować takie wino od początku. Można użyć do tego wytrawnego, jak i słodkiego wina, a dobór przypraw zależy już tylko od nas. Wino może być zarówno alkoholowe, jak i nie zawierać procentów.
Właściwości
Grzaniec ma wiele właściwości prozdrowotnych. Przede wszystkim poprawia krążenie krwi, rozgrzewa organizm, chroni przed nadciśnieniem i miażdżycą, a także podnosi naszą odporność organizmu przed infekcjami i bakteriami. Nie należy jednak z nim przesadzać, ponieważ jego nadmiar nie jest zdrowy. Powinno się go pić raz na kilka dni i to w ilości nieprzekraczającej jednego kieliszka. Picie grzańca na dworze przy chłodnej aurze nie jest dobrym zwyczajem, ponieważ szybko rozgrzany organizm jeszcze szybciej się wychładza. Nie poleca się go również pić podczas choroby, ponieważ nie sprawi on, że szybciej wyzdrowiejemy.
Minerały i witaminy
Grzaniec można zrobić z wina alkoholowego, jak i z tego bez procentów, oba mają cenne właściwości zdrowotne. Zawiera on w sobie potas, który wspomaga pracę serca, jak również magnez potrzebny do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Można w nim również znaleźć wapń, z którego składają się nasze kości. Wino jest też źródłem kwasów organicznych, takich jak jabłkowy czy acetylosalicylowy, które mają bardzo dobry wpływ na ciśnienie krwi. Trunek ten posiada w sobie również przeciwutleniacze takie jak resweratol i kwercetyna, które wspomagają usuwanie toksyn z organizmu. Przeciwutleniacze działają również hamująco w kwestii starzenia się komórek skóry oraz całego organizmu.
Zdrowotne przyprawy
Jak wiadomo, grzaniec nie składa się tylko z samego wino. Znajdują w nim również różne przyprawy, które nadają mu charakterystycznego smaku i zapachu. Imbir na przykład jest bogaty w witaminy A, E oraz K, które działają przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie. Jest on również pomocny przy dolegliwościach żołądkowych, nudnościami czy zgagą. Przyprawa bardzo dobrze łagodzi stany zapalne i działa jak środek przeciwbólowy. Goździki posiadają w sobie eugenol, który ma właściwości znieczulające i przeciwbólowe. Mogą również uregulować ciśnienie tętnicze krwi oraz poziom cholesterolu w organizmie. W skład grzanego wina wchodzi również kardamon, który poprawia pracę układu pokarmowego, wspomaga apetyt i pomaga w walce z mdłościami. Jest dedykowany osobom mającym katar i kaszel, ponieważ łagodzi objawy tych dolegliwości.
Dodatek miodu
Praktycznie w składzie każdego grzańca można znaleźć miód. Ma on bardzo dobry wpływ na organizm, ponieważ podnosi naszą odporność. Jest razem z czosnkiem uznawany za najlepszy naturalny antybiotyk. Miód wspomaga pracę organizmu podczas walki z infekcjami i bakteriami. Może złagodzić objawy przeziębienia czy grypy. Miód traci swoje właściwości podczas obróbki w wysokiej temperaturze, dlatego nie należy go dodawać do gorącej herbaty. Grzańca nie należy więc gotować tylko powoli podgrzewać.