Dieta i żywienie

Uważaj na te warzywa- wcale nie są takie zdrowe!

Owoce i warzywa to ważny składnik naszej codziennej diety. Powinniśmy ich jeść pięć porcji każdego dnia. Zawierają bogactwo witamin, składników mineralnych i odżywczych. Jednak nie wszystkie z nich są tak zdrowe, jak myślimy. Dowiedz się, na jakie warzywa musisz uważać!

Brokuły

Choć brokuły są cennym źródłem białka i witamin C, A, K, B1, B2 i PP oraz wielu składników mineralnych, to niektóre osoby muszą na nie uważać. Są ciężkostrawne, ich spożywanie powoduje mocne wzdęcia i gazy.

Brukselka

Podobnie, jak inne warzywa kapustne może powodować dyskomfort trawienny. Silne wzdęcia i gazy, to problemy z jakimi możemy się spotkać, po zjedzeniu brukselki. Brukselka, brokuły i kalafior są źródłem błonnika oraz fermentującej w żołądku substancji- rafinozy, która odpowiada za te nieprzyjemne doznania.

Kukurydza

Kukurydza konserwowa może nie być taka zdrowa, jak nam się wydaje. To silnie modyfikowane warzywo, w którym obecnych jest wiele pestycydów. Dodatkowo jest silnym alergenem i mocno uczula. Jeśli już sięgamy po kukurydzę w puszce, koniecznie czytajmy skład na opakowaniu i wybierajmy produkty bez dużej ilości barwników i konserwantów.

Warzywa w puszce

Podobnie wygląda sytuacja z innymi puszkowanymi warzywami. Groch, fasola, ciecierzyca mogą zawierać wiele konserwantów, barwników i soli, które nie służą naszemu zdrowiu. Ważne jest dokładne sprawdzanie składów na etykietach i sięganie po zdrowe, ekologiczne produkty.

Seler naciowy

Seler naciowy jest niskokaloryczny i ma wiele właściwości zdrowotnych, wspomaga układ pokarmowy, nerwowy i wpływa na ładny wygląd naszej cery. Niestety jest też silnym alergenem i chłonie bardzo duże ilości pestycydów. Przez co muszą na niego uważać alergicy i kobiety w ciąży.

Bakłażan

Nie możemy jeść bakłażana na surowo, ze względu na zawartą w nim substancję solaninę, która ma mocno toksyczne właściwości. Warzywo to nadaje się do spożycia wyłącznie po obróbce termicznej: smażeniu, pieczeniu, grillowaniu lub duszeniu. Uwaga! Bakłażan bardzo silnie chłonie tłuszcze, więc ogranicz je podczas jego przygotowywania.

 

Popularne artykuły

Jak wykorzystać wodę po makaronie? Już nigdy jej nie wylejesz!

Co zrobić ze starym sprzętem elektronicznym? Za wyrzucenie do złego miejsca grozi kara 5 tys. zł.!

DESPACITO w 10 językach :) - POSŁUCHAJ KONIECZNIE!