Uważaj na te warzywa- wcale nie są takie zdrowe!
Owoce i warzywa to ważny składnik naszej codziennej diety. Powinniśmy ich jeść pięć porcji każdego dnia. Zawierają bogactwo witamin, składników mineralnych i odżywczych. Jednak nie wszystkie z nich są tak zdrowe, jak myślimy. Dowiedz się, na jakie warzywa musisz uważać!
Brokuły
Choć brokuły są cennym źródłem białka i witamin C, A, K, B1, B2 i PP oraz wielu składników mineralnych, to niektóre osoby muszą na nie uważać. Są ciężkostrawne, ich spożywanie powoduje mocne wzdęcia i gazy.
Brukselka
Podobnie, jak inne warzywa kapustne może powodować dyskomfort trawienny. Silne wzdęcia i gazy, to problemy z jakimi możemy się spotkać, po zjedzeniu brukselki. Brukselka, brokuły i kalafior są źródłem błonnika oraz fermentującej w żołądku substancji- rafinozy, która odpowiada za te nieprzyjemne doznania.
Kukurydza
Kukurydza konserwowa może nie być taka zdrowa, jak nam się wydaje. To silnie modyfikowane warzywo, w którym obecnych jest wiele pestycydów. Dodatkowo jest silnym alergenem i mocno uczula. Jeśli już sięgamy po kukurydzę w puszce, koniecznie czytajmy skład na opakowaniu i wybierajmy produkty bez dużej ilości barwników i konserwantów.
Warzywa w puszce
Podobnie wygląda sytuacja z innymi puszkowanymi warzywami. Groch, fasola, ciecierzyca mogą zawierać wiele konserwantów, barwników i soli, które nie służą naszemu zdrowiu. Ważne jest dokładne sprawdzanie składów na etykietach i sięganie po zdrowe, ekologiczne produkty.
Seler naciowy
Seler naciowy jest niskokaloryczny i ma wiele właściwości zdrowotnych, wspomaga układ pokarmowy, nerwowy i wpływa na ładny wygląd naszej cery. Niestety jest też silnym alergenem i chłonie bardzo duże ilości pestycydów. Przez co muszą na niego uważać alergicy i kobiety w ciąży.
Bakłażan
Nie możemy jeść bakłażana na surowo, ze względu na zawartą w nim substancję solaninę, która ma mocno toksyczne właściwości. Warzywo to nadaje się do spożycia wyłącznie po obróbce termicznej: smażeniu, pieczeniu, grillowaniu lub duszeniu. Uwaga! Bakłażan bardzo silnie chłonie tłuszcze, więc ogranicz je podczas jego przygotowywania.