Nalewka z malin: sposób przygotowania i zastosowania
Lato to czas, kiedy mamy pod dostatkiem świeżych owoców i warzyw. Warto włączyć je do codziennej diety, ponieważ dostarczają nam wiele witamin i wartości odżywczych. Z owoców lata możemy również korzystać jesienią i zimą, jeśli zrobimy z nich przetwory, soki czy nalewki. Na chłodne jesienne wieczory świetnie sprawdzi się nalewka z malin, która ma działanie rozgrzewające i lecznicze. Poniżej znajdziecie przepis na nalewkę z malin oraz poznacie jej właściwości.
Tradycyjna nalewka na spirytusie
Nalewka malinowa jest bardzo prosta do przygotowania. Do jej najprostszej wersji potrzeba tylko malin, spirytusu oraz cukru. Na początku maliny trzeba umyć i zalać 0,5 l spirytusu. Taką miksturę odstawimy na tydzień w słoneczne miejsce, jednak od czasu do czasu należy ją przemieszać. Po tygodniu „leżakowania” należy odcedzić maliny, a zebrany płyn przelać np. do słoika.
Owoce zasypujemy później około 0,5 kg cukru i odstawiamy na kolejne kilka dni. Gdy maliny zaczną się łączyć z cukrem, wtedy będą puszczać gęsty sok, który należy zebrać i dolać do wcześniej zlanego spirytusu. Po połączeniu się obu cieczy malinówkę należy przelać do butelek i odstawić na około 3 miesiące, aby nabrała zdrowotnych właściwości.
Na kobiece dolegliwości
Nalewka ta jest pomocna przy kobiecych dolegliwościach, które czasami trudno znieść. Zazwyczaj sięgamy wtedy po tabletki przeciwbólowe, jednak możemy je spokojnie zastąpić nalewką malinową.
Maliny mają działanie rozkurczowe, co pozwala złagodzić ból spowodowany kurczeniem się mięśni gładkich macicy. Nalewka malinowa pomoże również kobietom przechodzącym menopauzę, ponieważ działa uspokajająco.
Na żołądek i jelita
Jeśli mamy problemy żołądkowo-jelitowe wtedy również warto sięgnąć po malinówkę. Maliny i ich liście mają działanie przeciwzapalne oraz ściągające, co pozwoli pozbyć się przykrych problemów. Owoce te powodują również zahamowanie wydzielania bakterii jelitowych, więc organizm szybciej upora się z zapaleniem przewodu pokarmowego.
Na przeziębienie i grypę
Maliny zawierają w sobie magnez, potas, wapń, miedź oraz witaminy C, E i te z grupy B. Syrop czy sok z malin świetnie sprawdza się w walce z przeziębieniem i grypą. Wzmocnione działanie na takie dolegliwości będzie miała też nalewka z malin. Jest ona wykonana na bazie spirytusu lub wódki, a składniki te oczyszczają organizm z toksyn oraz powodują, że gruczoły potowe wzmagają swoje działanie.
Dzięki temu organizm samodzielnie obniża temperaturę ciała i broni się przed wirusami i bakteriami. Warto więc dodawać do herbaty kilka łyżeczek nalewki malinowej i pić ją przed snem, aby złagodzić objawy przeziębienia lub grypy.