Też łączysz twaróg z pomidorem i ogórkiem? To niekorzystne połączenie
Biały ser i warzywa to bardzo zdrowe produkty, jednak niektóre składniki nie powinny znaleźć się razem w jednym daniu. Połączenie produktów bogatych w substancje odżywcze może stać się bezwartościowe, a czasami nawet szkodliwe. Poznajcie połączenia, których lepiej unikać.
Niektóre, mimo iż same w sobie bardzo wartościowe, mogą oddziaływać na siebie niekorzystnie, jeśli znajdą się w jednej potrawie. Ponieważ nasze zdrowie i wygląd zależą w 70 procentach do tego, co jemy, bardzo ważne jest byśmy posiadali podstawową wiedzę żywieniową. Warto znać zasady łączenie poszczególnych produktów, by nie powstało z niech bezwartościowe danie. Szczególnie częstym połączeniem jest śniadaniowy zestaw pomidor z twarożkiem i dodatek do obiadu gdzie w sałatce króluje ogórek z pomidorem.
Dlaczego musimy o nich zapomnieć?
Twarożek z pomidorem
Twaróg to bogate źródło wapnia. Niestety kwasy zawarte w pomidorze w połączeniu z wapniem wchodzą w niekorzystna reakcję. Powstają kryształki, które nie rozpuszczają się w wodze i mogą odkładać się w stawach. Łączenie tych produktów zbyt często może powodować bóle stawów podczas poruszania się. Warto unikać tego połączenia, ale nie musimy z niego rezygnować. Jedzenie tych produktów raz na jakiś czas nam nie zaszkodzi.
Pomidor z ogórkiem
Pomidor jest bogatym źródłem witaminy C. Natomiast ogórek zawiera askorbinazę, czyli enzym utleniający witaminę C. Już Kilka plasterków ogórka w sałatce z pomidorami i papryką pozbawi ją witaminy C. Jest to połączenie, którego również należy unikać. Warto jednak wiedzieć, że ogórek potrzebuje czasu, by zacząć utleniać witaminę C z pomidora, więc jeśli chcemy szybko zjeść kanapkę, nie musimy się przejmować. Natomiast dodanie kilku kropli soku z cytryny do sałatki sprawi, że aksorbinaza z ogórka przestanie działać. Jeśli nie mamy jej pod ręką wiedzmy, że zastąpienie świeżego ogórka kiszonym też załatwi sprawę.