Jak wyczyścić przypaloną patelnię? 4 domowe sposoby
Jakość przygotowywanego jedzenia jest również bardzo zależna od czystości patelni. Przypalone części oraz niedoczyszczone miejsce mają duży wpływ na nasze zdrowie. Ważne jest zatem, aby dokładnie zadbać o czystość przedmiotów, które używamy do przygotowywania jedzenia. Sprawdź domowe sposoby, które z pewnością pomogą ci doprowadzić patelnie do idealnego stanu!
Soda oczyszczona i ocet biały
Z pewnością nie jest to żadne zaskoczenie, że połączenie tych dwóch składników daje nam niesamowite rezultaty. Soda w połączeniu z octem doskonale oczyszczają oraz tworzą powłokę ochronną, dzięki czemu nasze patelnie mogą pozostać w czystości na dłużej. Jak przygotować się do tego?
Składniki
- 20ml octu
- 10g sody
- 200ml gorącej wody
Przygotowanie
Na samym początku wlej gorącą wodę na patelnię i dodaj ocet. Po 5 minutach odlej część wody i dodaj sodę. Przy użyciu szczotki wyszoruj dokładnie zabrudzone miejsca. Po tym wystarczy wylać resztę wody i umyć patelnię przy użyciu zwykłego płynu do naczyń.
Ziemniak i sól
Te dwa składniki z pewnością każdy z nas ma w swoim domu. Sól doskonale dezynfekuje oraz czyści. Ziemniak natomiast działa „regeneracyjnie”, czyli nadaje nowego wyglądu patelni. Dodatkowo znakomicie wsiąka pozostałości tłuszczu.
Składniki
- 12g soli gruboziarnistej
- ziemniak
- 5g oliwy z oliwek
Przygotowanie
Pierwszym krokiem jest dobranie w miarę dużego ziemniaka, którego przekroimy na pół. Ważne jest, aby wygodnie trzymało nam się go w ręce. Następnie czyścimy patelnię z łatwo usuwalnych resztek i wsypujemy sól oraz dodajemy oliwę z oliwek. Taką mieszankę zacznij rozprowadzać wewnętrzną stroną ziemniaka i wykonuj okrągłe ruchy, aby zeschnięte lub przypalone resztki zostały usunięte. Jeśli nic już nie zostało, przemyj patelnię pod bieżącą wodą i przy użyciu zwykłego płynu do naczyń.
Sól
Ten sposób natomiast nadaje się do patelni żeliwnej, jako że do pomocy będziemy musieli użyć folii aluminiowej. Dzięki temu dokładniej będziemy w stanie wyczyścić zabrudzone zakamarki oraz pozbędziemy się wilgoci, która również ma duży wpływ na jakość jedzenia.
Składniki
- 12g soli gruboziarnistej
- folia aluminiowa
Przygotowanie
Proces jest bardzo łatwy do wykonania i zajmuje zaledwie kilka minut. Wystarczy, że na zabrudzoną patelnię wsypiesz sól, a folią aluminiową będziesz trzeć wykonując okrągłe ruchy. Bardzo podobnie jak w przypadku ziemniaka i soli. Po wyczyszczeniu patelni przemyj ją przy użyciu płynu do naczyń i gotowe!
Czyszczenie zewnętrzne
Co z przypaloną zewnętrzną stroną? Ten sposób można wykorzystać na patelnie, garnki, a nawet herbaciany osad w kubkach. Jedyne co potrzebujemy, to sodę oczyszczoną.
Przygotowanie
Do gorącej wody dodajemy sodę oczyszczoną, a następnie zamaczamy w roztworze przedmiot przeznaczony do czyszczenia. Po dwóch godzinach wyciągamy i sięgamy po gąbkę, która znakomicie ściąga brud po wcześniejszym namoczeniu. Na samym końcu wystarczy przemyć płynem do naczyń.