Co się stanie jeśli będziesz codziennie pić kefir?
Kefir jest to sfermentowane mleko krowie lub kozie, które wytwarzane jest przy użyciu ziaren kefirowych. Jest to jeden z najlepszych probiotyków, jakie dostępne są na rynku. Świetnie wzmacnia odporność oraz dzięki dużej zawartości wapnia przeciwdziała osteoporozie. Jest on także bardzo skuteczny w zwalczaniu wielu bakterii, a także niektórych grzybów.
Co się stanie jeśli będziesz codziennie pić kefir?
Jest to napój najbardziej popularny w Europie Wschodniej, a Polska jest drugim producentem na świecie kefiru. Kefir wytwarza się z grzybków kefirowych - zwanych także tybetańskimi. Kształtem i wyglądem przypominają różyczki kalafiora. Mają nieregularny kształt i osiągają wielkość od 3 mm do 20 mm.
Ziarna kefirowe - co to jest?
Grzybki kefirowe są to wyselekcjonowane mikroorganizmy - przede wszystkim grzyby i drożdże.Składa się z bakterii kwasu mlekowego oraz octowego. Aby uzyskać kefir, należy zalać ziarna mlekiem i pozostawić w cieple na 24 godziny. Po dobie otrzymujemy już gotowy produkt w postaci kefiru, który wspomaga trawienie i jest lekko kwaśny.
Co zawiera w sobie kefir?
Kefir posiada mnóstwo właściwości, które poprawiają zdrowie człowieka. Przede wszystkim w jego składzie możemy znaleźć takie witaminy jak: witaminy B1, B12, kwas foliowy, witamina K, biotyna. Zawarte w nim bakterie i drożdże poprawiają florę bakteryjną organizmu, a zawartość wapnia i magnezu wzmacnia kości. Kefir zawiera także aminokwasy, które dobrze oddziałują na układ nerwowy. Osoby, które mają problemy z tolerancją laktozy spokojnie mogą spożywać kefir, gdyż podczas jego produkcji zawartość laktozy znacznie się zmniejsza. W tym napoju znajdziemy prawie wszystkie niezbędne witaminy i mikroelementy, które spowodują, że nasz organizm będzie lepiej funkcjonował i będzie zdrowszy.
Korzyści wynikające ze spożycia kefiru
Kefir zawiera w sobie pełnowartościowe białko, wapń, witaminy i składniki mineralne. Jest to napój znany i stosowany od tysięcy lat, a jego prozdrowotne właściwości zostały potwierdzone przez wielu naukowców. Stosowany jest w przypadku, gdy inne metody farmaceutyczne zawodzą lub są niedostępne.
- Układ odpornościowy
Przede wszystkim korzystnie wpływa na układ odpornościowy. Jego regularne spożycie polecane jest osobom, które zmagają się z chorobami wirusowymi (opryszczka, półpasiec, AIDS, zespół przewlekłego zmęczenia). Witaminy zawarte w kefirze wpływają bardzo dobrze na osoby, które mają problemy z układem nerwowym, depresją bądź nadpobudliwością. Przyczyniają się również do obniżenia ciśnienia krwi, cholesterolu, wspomagają pracę nerek, tarczycy oraz wątroby.
- Osteoporoza
Wysoka zawartość wapnia i witaminy K2, która wspomaga wchłanianie wapnia świetnie zapobiega osteoporozie. Jest to tani i łatwy sposób na wzmocnienie tkanki kostnej oraz zahamowanie ryzyka złamań.
- Nowotwory
Zawarty w kefirze polisacharyd przyczynia się do zahamowania rozwoju i rozrostu komórek nowotworowych. Badania wykazały, że działa silniej przeciwutleniająco niż witamina E.
- Sport i odchudzanie
Codzienne picie kefiru bardzo dobrze działa na przewód pokarmowy, co pozwala na regulowanie rytmu wypróżnień, redukuje wzdęcia i wspomaga motorykę jelit. Wysoka zawartość składników odżywczych powoduje, że ograniczona jest chęć podjadania. A to z kolei prowadzi do redukcji wagi ciała i ustabilizowania wagi.