Sztuczki kulinarne! Zdradzamy tajemnice szefów kuchni!
Profesjonaliści w kuchni często korzystają z wielu sprytnych rozwiązań. Dzięki nim ich mięso zawsze jest soczyste, bułeczki chrupiące, a zupy aromatyczne. Niestety nie chętnie dzielą się oni swoimi sekretami z resztą świata. A kto z nas nie chciałby poznać tajników szefów kuchni?
Czasami wystarczy dodać szczyptę przyprawy, aby zmienić smak całej potrawy lub odrobinę wody gazowanej, by ciasto było bardziej puszyste. Chętnie korzystamy z różnych wskazówek, jeśli tylko te pomogą nam wyczarować pyszniejsze danie. Poniżej znajdziecie kilka sztuczek kulinarnych stojących za sukcesem niejednego szefa kuchni.
Soczyste mięso
Aby nasze mięso było delikatne i soczyste warto wcześniej zamarynować je w solance. Wystarczy, że na godzinkę zanurzymy mięso w wodze z solą i cukrem i umieścimy je w lodówce. Tak przygotowane nigdy nie będzie przesuszone.
Ziemniaczane purée
Każdy z nas w inny sposób przygotowuje purée z ziemniaków. Sekret idealnego puree tkwi w maśle i czosnku. Gotując ziemniaki, dodaj do nich dwa ząbki czosnku. Następnie dobrze osusz ziemniaki, dodaj do nich mleko i masło, a przed utuczeniem wyjmij czosnek.
Puszyste naleśniki
Standardowy przepis na ciasto naleśnikowe to mleko, jajka i mąka. Wystarczy, że dodamy do niego łyżkę śmietany i trochę gazowanej wody, a będą bardziej puszyste i smaczniejsze.
Cukier do obiadu
Za wyrazistym smakiem niektórych ostrych potraw i sosów stoi właśnie cukier. Odrobina dodana do dań zawierających ostre przyprawy lub duże ilości czosnku potrafi zdziałać cuda. Jeśli nie używasz cukru, możesz zastąpić go miodem.
Aromatyczne potrawy
Przyprawy nadają daniu nie tylko smaku, ale także wyjątkowego aromatu. Aby wzmocnić ten drugi, należy wcześniej wybrane przyprawy wrzucić na patelnię i chwilę potrzymać na ogniu.
Delikatna rybka
Przygotowując rybę do smażenia, posmaruj ją niewielką ilością majonezu i oprósz solą. Dzięki temu zabiegowi skórka ryby będzie miała delikatny smak.
Kremowa zupa i sos
Aby twoje sosy, zupy i gulasze były idealnie kremowe, pamiętaj o podsmażeniu warzyw. Odrobina oliwy z oliwek i trochę bulionu, dodane pod koniec smażenia sprawi, że danie będzie bardziej kremowe i aromatyczne.
Smaczny czosnek
Czasami intensywny zapach czosnku może przyćmić inne aromaty potrawy. Aby tego uniknąć, możesz dodać do niej sam sok, wyciśnięty uprzednio z ząbków.
Chrupiący chleb
Jeśli sama wypiekasz chleb i marzysz o chrupiącej skórce, ta wskazówka jest dla Ciebie. W trakcie pieczenia ustaw w piekarniku niewielkie naczynie żaroodporne wypełnione wodą. Parująca woda sprawi, że chleb będzie idealnie wypieczony, a jego skórka chrupiąca i aromatyczna.