Zdrowie

Chcesz dostarczyć organizmowi więcej BŁONNIKA? Sprawdź co i jak warto jeść.

Jeżeli się odchudzasz lub po prostu chcesz dostarczyć organizmowi więcej błonnika to zacznij przygotowywać sobie proste posiłki.

Na śniadanie warto zjeść otręby z jogurtem naturalnym. W 100 g otrębów pszennych znajduje się 43 g błonnika, a także magnez który doda Ci sił.

Jeżeli owoce to jeżyny! Jeżyny jak na owoce mają bardzo dużo błonnika bo aż 7,6 g w 100 g.

Zawierają także witaminę C i witaminy z grupy B. Świetnie smakują same, a także z jogurtem.

Do obiadu zamiast ziemniaków podaj kaszę gryczaną. W 100 g zawiera 5,9 g błonnika.

Ten rodzaj kaszy nie zakwasza organizmu! Zawiera dużo witamin i innych wartości odżywczych.

Jeżeli lubisz fasolę to zdecyduj się na białą. W 100 g zawiera 15 g błonnika, a także fosfor, magnez, żelazo, wapń i potas.

Chcesz coś przekąsić w pracy? Wybierz suszone daktyle! Są zdrowym źródłem energii i zawierają 8,7 g błonnika w 100 g produktu.

Popularne artykuły

Dlaczego warto palić naturalne świece sojowe?

Paszport COVID-19 już dostępny w Polsce! Jak go pobrać?

Dlaczego warto uprawiać sport? Poznaj najważniejsze korzyści