Czym zastąpić bułkę tartą?
Potrawy kuchni polskiej, te tradycyjne, bardzo często zawierają w sobie bułkę tartą. Któż bowiem z nas nie jadł nigdy kotletów schabowych, sznycli panierowanych w bułce? Oraz wielu innych potraw, gdzie bułka tarta jest nieodłącznym dodatkiem.
I chociaż tak bardzo popularna na naszym stole, bułka tarta jest nie tylko uboga w wartości odżywcze, ale dla niektórych ludzi może być wręcz szkodliwa. Osoby otyłe, będące na diecie, nietolerujące glutenu powinny jej unikać, ponieważ danie smażone w panierce podwaja swoją kaloryczność. Dzieje się tak ponieważ potrawa w procesie smażenia wchłania tłuszcz, poprzez bułkę, bezpośrednio z patelni. dania staja się ciężkostrawne.
Na szczęście nie ma rzeczy niezastąpionych, tak więc i bułka tarta ma swoje zamienniki.
Po pierwsze płatki.
Bardzo popularny substytut bułki, o wiele zdrowszy i bogatszy w substancje odżywcze. Smak potrawy będzie zależał od tego jakiego rodzaju płatki wybierzemy. Mogą być owsiane, żytnie, kukurydziane, jęczmienne. Można ich używać w całości lub zmielić.
Kolejnym zamiennikiem bułki tartej mogą być nasiona i orzechy. sezam, słonecznik czy pestki dyni, zmielone, nadają doskonały smak potrawom, a organizmowi dostarczymy wielu witamin i minerałów.
Przyprawy i zioła również z powodzeniem mogą zastąpić tradycyjną panierkę.Czasem wystarczy porządnie natrzeć nimi mięso, odstawić na kilka godzin, żeby uzyskać oryginalny smak potrawy. Dla wielbicieli orientalnych smaków niezastąpione będą wiórka kokosowe jako panierka. dzięki niej mięso nabierze ciekawego, nieoczywistego smaku.
Kolejnym zamiennikiem bułki tartej mogą być wszelkiego rodzaju kasze czy to jęczmienna czy gryczana, jaglana bądź kukurydziana. W przypadku tych grubszych należy je najpierw ugotować, albo zmielić. Kasza jaglana doskonale nadaje się jako zamiennik bułki do przygotowania kotletów mielonych lub wszelkiego rodzaju pasztetów, ponieważ lepiej skleja składniki.
Bułkę tartą świetnie zastępują też pokruszone słone paluszki lub precelki. Dodatkowo maja tą zaletę, że mięsa nie trzeba już doprawiać.
Panko to kolejny zamiennik, który pochodzi z Azji. Świetnie nadaje się do przygotowania panierki, której używa się do smażenia potraw w głębokim tłuszczu tzw. tempura. Jest idealna przede wszystkim do warzyw, krewetek czy ryb.
Osobom, które maja nietolerancję glutenu, poleca się mąkę bezglutenową do zrobienia panierki. Można ją zrobić samemu, wykorzystując do tego nasiona, blender i piekarnik lub kupić ją praktycznie w każdym supermarkecie.
Otręby to kolejna alternatywa dla bułki tartej.
Zawierają co prawda gluten, ale lepiej wchłaniają tłuszcz, maja dużo składników odżywczych i błonnik. Są więc o wiele zdrowsze dla każdego z nas.
Bułka tarta, kojarzona ze smakami dzieciństwa i z najlepszą kuchnią u babci, ma swoich zwolenników i przeciwników. Warto poeksperymentować z nowymi