Zdrowie

Jak zrobić domowe syropy na przeziębienie?

Zimno deszcz i plucha nie jest ulubioną aurą większość ludzi. Bardzo łatwo jest wtedy złapać jakąś infekcję, ponieważ nasza odporność jest osłabiona. Jednak bardzo łatwo można temu zaradzić. W przypadku przeziębienia, najlepsze będą domowe, rozgrzewające syropy. 

Chłód czy przenikające zimno może dopaść nas wszędzie. Wtedy najlepiej wypić gorący, rozgrzewający napój, jakim jest herbata z miodem i cytryną. Jednak warto wzbogacić ją jeszcze domowym syropem


Nie idź na łatwiznę


Najłatwiej byłoby pójść do sklepu i wybrać coś z sklepowej półki, bo tam akurat jest ich spory wybór. Do wyboru, do koloru – syropy z cytryny, maliny, pigwy czy truskawki to podstawa. Jeśli jednak spojrzy się na ich skład to nie jest on już taki podstawowy. Bardzo często można w nich znaleźć nie same owoce, a „zaprawy” różnego typu oraz zagęszczone soki. Zamiast się truć lepiej wziąć zdrowie we własne ręce i w domowym zaciszu samemu przygotować rozgrzewające syropy. Mamy wtedy pewność co do jego składników. Obecna pora roku nie obfituje w owoce, dlatego warto wybrać takie produkty, które są łatwo dostępne.


Syrop z cytryny


Do jego przygotowania będziemy potrzebować 8 cytryn oraz od 2 do 3 szklanek cukru, może być biały lub trzcinowy. Z tych składników wyjdzie około 1,5 l syropu. Cytryny należy dokładnie umyć oraz sparzyć je wrzątkiem, a następnie pokroić w plasterki. W słoiku cytryny wraz z cukrem należy układać warstwowo. Gdy słoik zostanie napełniony, wtedy należy go dobrze zakręcić i włożyć w chłodne miejsce, najlepiej do lodówki. Już następnego dnia możemy dodawać ten pyszny i rozgrzewający syrop do herbaty. Syrop sam w sobie jest słodki, więc nie trzeba dosładzać już herbaty. Cytryny można zastąpić również cytrusami. Taki syrop jest bardzo dobrym sposobem na odbudowanie odporności.


Syrop z imbiru i cytryny


Do wykonani tego syropu będziemy potrzebowali  3-4 cm imbiru, 1 cytryny, 3 łyżek soku z cytryny oraz 5 łyżek miodu. W wyżej wymienionych składników powstanie słoiczek syropu. Na początek imbir należy obrać i zetrzeć na tarce, po czym zalać wrzącą wodą i pozostawić na 10 minut. W osobnym garnku należy podgrzać sok z cytryny i miód, aby powstała jednolita konsystencja, do której dodajemy imbir. Nie należy za bardzo podgrzewać miodu, gdyż straci on swoje właściwości. Pozostałą cytrynę należy sparzyć i pokroić w plastry. Do słoiczka warstwowo układamy cytrynę oraz imbir z miodem. Tak przygotowany słoik, zakręcamy i wstawiamy do lodówki. O kilkunastu godzinach syrop jest gotowy do spożycia.


Syrop z pigwy


Pigwa zawiera dużo witaminy C, która jest bardzo dobrze przyswajalna. Pigwy nie da się zjeść na surowo, ale można z niej zrobić marmolady, nalewki i syropy. Do przyrządzenia syropu z pigwy potrzeba oprócz jednego 1 kg tych owoców, również jeden kilogram cukru. Pigwę należy umyć i usunąć z jej środka gniazda nasienne, a następnie pokroić na cienkie plasterki. Pigwa jest twardym owocem, więc trzeba będzie użyć trochę siły. W umytym i wysuszonym słoiku należy układać naprzemiennie warstwę pigwy z warstwą cukru. Ostatnią warstwą powinien być cukier, który dokładnie ją zasypie. Tak przygotowanego słoika nie należy zakręcać tylko nakryć ścierką i odstawić na parę dni. Gdy po jakimś czasie syrop zakryje owoce, wtedy dopiero słoik można zamknąć i zapasteryzować. Taki syrop należy przechowywać z zaciemnionym miejscu.

Popularne artykuły

Dlaczego WARTO jeść ogryzek! Zdrowotne właściwości nasion jabłek.

6 sposobów na zadbanie o zdrowie i urodę za pomocą cytryny

JAKĄ WODĘ WLEWAĆ DO ŻELAZKA?