Zdrowie

Co się stanie, jeśli będziesz jadł 20 migdałów każdego dnia?

Prawdopodobnie wiesz, że jedzenie migdałów (i ogólnie wszystkich orzechów) to świetny sposób na wprowadzenie zdrowego tłuszczu do diety. Orzechy są również bogate w białko,dlatego pomagają budować mięśnie i dają nam energię na cały dzień. Okazuje się, że te niepozorne nasiona mogą wiele wnieść do naszego życia i organizmu.

Dlaczego właśnie 20 migdałów?

Na potrzeby naszego doświadczenia wybraliśmy właśnie 20 migdałów, czyli około 30 gram. W porcji 30 gramów migdałów znajduje się 163 kalorii (choć istnieją pewne przesłanki, że może być bliższa 129 kaloriom), 5 gramów białka, 12 gramów głównie nienasyconego tłuszczu, 3 gramów błonnika i mniej niż jeden gram cukru. Taka porcja migdałów może być satysfakcjonującą i pożywną przekąską lub smacznym dodatkiem do płatków owsianych na śniadanie, sałatki obiadowej lub zapiekanki na obiad.

Popraw zdrowie trawienne


Jedna z najnowszych informacji na temat korzyści zdrowotnych migdałów dotyczy zdrowia układu trawiennego. Codzienne spożywanie 20 migdałów wywołuje znaczące zmiany w mikroflory jelitowej. Dobre bakterie w jelitach, takie jak kwas mlekowy i bifidobakterie, służą do utrzymania silnej bariery jelitowej, która chroni przed złymi bakteriami.
Złe bakterie, które przekraczają barierę jelitową, powodują przewlekłe zapalenie, związane z różnego rodzaju dolegliwościami, w tym cukrzycą typu 2, chorobami serca, problemami zdrowia psychicznego, astmą i przewlekłymi infekcjami zatok, problemami skórnymi, chorobą Parkinsona, a nawet rakiem. Szokujące jest uświadomienie sobie, ile chorób cielesnych powstaje w jelitach.

Poczuj się lepiej


Substancje odżywcze dostarczane przez zjedzenie 30 gram migdałów są idealne do zaspokojenia głodu. Świetnie nadają się jako przekąski, jednocześnie zapobiegają późniejszemu podjadaniu. Białko, błonnik i tłuszcz razem sprawiają,że czujesz się najedzony i zadowolony, a różnorodny profil witamin i minerałów zapewnia ciału to, czego potrzebuje, aby prawidłowo funkcjonować. Największą przeszkodą w utrzymaniu zdrowego poziomu spożytych kalorii każdego dnia jest jedzenie pokarmów, które faktycznie sprawiają, że czujesz się usatysfakcjonowany, w przeciwnym razie z pewnością pojawi się w pewnym momencie.

Jeśli chcesz czuć się dłużej najedzony, powinieneś dłużej żuć migdały. Badanie z 2009 r. W American Journal of Clinical Nutrition wykazało, że dokładne żucie zniszczyło ściany komórkowe migdałów w taki sposób, że składniki odżywcze były lepiej wchłaniane.

Osiągnij zalecaną dzienną dawkę dla ryboflawiny i witaminy E.


Ryboflawina jest kluczowym składnikiem odżywczym, który, jak się uważa, pomaga zapobiegać wszelkim problemom fizycznym, w tym migrenom, trądzikowi, skurczom mięśni, zespołowi cieśni nadgarstka, rakowi szyjki macicy i niektórym zaburzeniom krwi. Zjedzenie 20 migdałów dziennie zapewni Ci około 1/5 zalecanego dziennego spożycia. Witamina E jest przeciwutleniaczem, który może poprawić zdrowie serca i wspomóc układ odpornościowy, nie wspominając o innych zaletach takich jak gładka skóra i lśniące włosy. 30 gram migdałów oferuje prawie połowę RDA dla witaminy E. Inne wspaniałe źródła witaminy E to owoce morza, owoce (kiwi, mango, jeżyna, morela i awokado) oraz warzywa takie jak brokuły, czerwona papryka słodka, szpinak i szparagi.

Przyśpiesz swój metabolizm


Dwadzieścia migdałów zawiera również niewielkie ilości witamin z grupy B, tiaminy, niacyny, witaminy B6 i kwasu foliowego. Dokładny mechanizm nie jest znany, ale badania wskazują, że regularne spożywanie migdałów zapewnia do 15% przyśpieszenia tempa metabolizmu. To prowadzi do zwiększonego spalania tłuszczu i szczupłej tali, czego wszyscy pragniemy.

Utrzymuj mocne kości


Jedzenie 20 migdałów dziennie może pomóc w utrzymaniu mocnych kości. Dzięki temu mamy zapewnione około 20% dziennego zapotrzebowania na magnez i fosfor. Te składniki odżywcze współpracują ze sobą w celu zwiększenia gęstości kości.
Dostaniesz także niewielką ilość wapnia- budulca kości. Ostatnie badania dodatkowo uwzględniają rolę witaminy E w gęstości i sile kości, co jest kolejną zaletą witaminy E.

Popraw zdrowie serca


Spożywanie 20 migdałów dziennie może pomóc utrzymać zdrowe serce. Jednym ze sposobów, w jaki pomagają, jest obniżenie poziomu LDL, złego cholesterolu, który może prowadzić do gromadzenia się płytki nazębnej w naczyniach krwionośnych. Migdały zostały również powiązane ze zmniejszeniem przewlekłego stanu zapalnego, który jest głównym czynnikiem przyczyniającym się do chorób serca. Orzechy ogólnie poprawiają warunki w wyściółce tętnic, a także mogą zmniejszać ryzyko zakrzepów krwi, które powodują śmiertelny atak serca. Zdrowe dla serca składniki migdałów obejmują nienasycone tłuszcze, kwasy tłuszczowe omega-3, błonnik, sterole roślinne, l-argininę i witaminę E.

Niższy poziom cholesterolu


Poprawione zdrowie serca i niższy poziom cholesterolu idą w parze, ale możesz zwiększyć efekt obniżania cholesterolu podczas jedzenia migdałów, jedząc też ich skórki. Stwierdzono, że skóra migdałowa zawiera flawonoidy, które są roślinnymi pigmentami o właściwościach przeciwzapalnych i przeciwutleniających. Uważa się, że flawonoidy współdziałają z zawartością witaminy E i witaminy C w orzechach, aby zwiększyć skuteczność przeciwutleniaczy i obniżyć poziom LDL (złego cholesterolu).

Miej więcej energii


Migdały świetnie nadają się do dostarczania trwałej energii, ponieważ zawierają optymalną równowagę węglowodanów, białka i tłuszczu. Mają również magnez, składnik odżywczy, który pomaga organizmowi wytwarzać energię poprzez metabolizowanie tłuszczu i węglowodanów. Coraz trudniej jest uzyskać wystarczającą ilość magnezu dziennie z samej diety, ponieważ gleba, na której uprawiane są nasze produkty, ma coraz niższy poziom tego minerału. Dlatego wielu z nas nie otrzymuje wystarczającej ilości magnezu w ciągu dnia, co jest tylko jednym z powodów, dla których czujemy się tak zmęczeni przez cały czas. Migdały są szczególnie bogatym źródłem magnezu z 80 gramami na 20 sztuk. To dobry początek do uzyskania RDA(zalecanej dziennej dawki) wynoszącej 400 gramów, ale suplementacja magnezu może być ostatecznie konieczna.

Ze względu na zrównoważone substancje odżywcze dostępne w migdałach, spożywanie 30 gram dziennie jest wysoce zalecanym nawykiem żywieniowym. Migdały mają jednak również stosunkowo dużo kalorii, dlatego należy zwrócić uwagę na rozsądną wielkość porcji. Ale dla szybszego metabolizmu, zwiększonej energii i wielu długoterminowych korzyści zdrowotnych, jedzenie 20 migdałów dzienne jest dobrym wyborem zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. Spróbuj już teraz!

Popularne artykuły

Zima nie odpuszcza! Opady śniegu i silny wiatr zaskoczą kilka regionów Polski!

Czy wiesz, że herbata z mikrofalówki jest zdrowsza?

Niedoczynność tarczycy – jakie są jej objawy i jak je załagodzić?