Kulinaria

Płuczesz makaron po jego ugotowaniu? Popełniasz duży błąd!

Wielu z nas zostało nauczonych, że makaron po ugotowaniu powinien być opłukany pod bieżącą wodą. Pozbywamy się wtedy pozostałości z przegotowanej wody z garnka. Okazuje się jednak, że tym działaniem popełniamy duży błąd! Dlaczego?

Płukanie makaronu

Bardzo często makaron łączymy z przeróżnymi sosami, które ściekają z przepłukanego makaronu. Po ugotowaniu ma on swoją lepkość, która sprawia, że sosy lepiej się trzymają i możemy lepiej kosztować dania, mieszając różne smaki. Płukanie sprawia natomiast, że makaron traci swoją lepkość, a pozostałości wody po płukaniu sprawiają, że sos nabiera wodnistego smaku.

Bardzo podobnie dzieje się w momencie dodania oleju do gotującego się makaronu. Jest to kolejny błąd, który popełnia wiele ludzi. Makaron nasiąka olejem, przez co staje się bardzo śliski, a więc dodatki wręcz z niego spływają. Sprawia to, że danie jemy oddzielnie, zamiast cieszyć się połączonymi produktami oraz ich smakami.

Jak ugotować dobry makaron?

W sklepach możemy znaleźć wiele rodzajów makaronu, a ich sposób przyrządzenia również znacznie się różni. Jak możemy ugotować dobry makaron?

Jak nadać smaku i kiedy makaron jeszcze nie jest gotowy?

Makaron można doprawić poprzez dodanie soli zaraz po tym, jak woda się zagotuje oraz przed wrzuceniem makaronu. Część soli wyparuje, a więc niewielka ilość wsiąknie w makaron, co nada nieco słonawy smak.

Ważne jest, aby próbować makaron przed zakończeniem gotowania. Wystarczy, że wyłowimy kawałek i przegryziemy. Jeśli dostrzegamy białe plamki, to sygnał o tym, że makaron jeszcze potrzebuje trochę czasu.

Czas

Ugotowanie dobrego makaronu przede wszystkim opiera się na czasie. W zależności od rodzaju, taki też będziemy mieli czas gotowania.

  • Grube makarony pszenne (bezjajeczne): penne, ziti czy spaghetti gotujemy przez 12-15 minut.
  • Cienkie makarony pszenne (bezjajeczne) takie jak: świderki, spaghetti lub muszelki potrzebują natomiast nieco mniej czasu, bo 6-9 minut.
  • Najkrócej natomiast gotują się makarony: tagliatelle, lazania czy fettuccine (3-5 minut)

Wydaje się, że ugotowanie makaronu jest prostą czynnością. Wymaga ona jednak nieco uwagi. Od teraz jednak możemy cieszyć się pełnią jego smaku.

Popularne artykuły

Dlaczego niektórzy nie lubią Świąt Wielkanocnych?

Zakaz prowadzenia panny młodej do ołtarza przez ojca? Kontrowersje wokół hollywoodzkiej tradycji

Członek ekipy Kult rezygnuje ze współpracy przez słowa Kazika!