Do czego można wykorzystać cebulę? Będziesz zaskoczona!
Cebulę kojarzymy, jako dodatek do wielu dań na zimno lub gorąco. Warzywo także wykorzystujemy, jako naturalny środek pomagający zwalczyć nam przeziębienie. Są jednak sposoby na jej wykorzystanie, niezawiązane z jedzeniem, które mogą Cię zaskoczyć.
NABŁYSZCZA
Płyn z cebuli możemy wykorzystać do nabłyszczania wszystkich metalowych elementów w naszym domu. Aby go otrzymać, wystarczy, że pokrojoną cebulę zalejemy na 30 min wodą, a następnie przecedzimy.
CZYŚCI
Trudne do usunięcia resztki przypalonego mięsa i tłuszczu to zmora podczas każdego grillowania. Jednak dzięki cebuli, problem rozwiążemy bardzo szybko. Połówkę warzywa nadziewamy na szpikulec i pocieramy nią i wciąż jeszcze ciepły ruszt.
ODSTRASZA
Owady takie jak mrówki czy muszki owocówki nie przepadają za intensywnym zapachem cebuli. Plasterek pozostawiony w miejscu, gdzie mamy problem z tymi insektami, skutecznie je odstraszy.
ŁAGODZI
Stan zapalny, opuchlizna i swędzenie skóry po użądleniu osy to nic przyjemnego. W takiej sytuacji cebula będzie bardzo pomocna, złagodzi wszelkie dolegliwości. Pocieraj miejsce po ukąszeniu w taki sposób, by jak najwięcej soku pozostało na skórze.
NEUTRALIZUJE
Cebula sama w sobie nie ma najprzyjemniejszego zapachu jednak ma właściwości neutralizujące zapach np. stęchlizny. Jeśli chcemy pozbyć się brzydkiego zapachu z piwnicy, spiżarki lub butów – pozostawmy tam na noc przekrojoną na pół cebulę. Rano nie będzie czuć ani cebuli, ani innego przykrego zapachu.
LECZY
Właściwości lecznicze cebuli znane są od wieków. Działa bakteriobójczo i jest bogata w witaminę C, dzięki czemu poprawia odporność i jest pomocna przy przeziębieniu. Syrop z cebuli zawiera witaminy o działaniu dezynfekującym, łagodzącymi jest sprawdzonym sposobem na kaszel.
UTRZYMUJE W ŚWIEŻOŚCI
Cebula sprawi, że nasze awokado nie zbrązowieje. Jeśli obok przeciętego awokado położymy cebulę, powstrzyma ona proces utleniania miąższu i jego szybką zmianę barwy na ciemniejszą.
NADAJE KSZTAŁT
Niesamowity trik, który pozwoli nam usmażyć okrąglutkie jajka sadzone. Krążek dużej cebuli układamy na rozgrzanej patelni i do niego wbijamy jajko. Poza pięknym wyglądem uzyskamy jajka z pysznym cebulowym posmakiem.