Smażenie na piasku - nowa moda? Sposób znany od stuleci!
Gotowanie na piasku jest to znana i praktykowana od wieków technika kulinarna, która wywodzi się z Indii, to faktycznie działa ! Gotować na pisaku można w różnych warunkach, dlatego technika ta jest świetna w różnych warunkach.
Gotowanie w piasku to technika, którą używano jej na całym świecie. „Piach akumuluje ciepło i długo je oddaje, co jest w kuchni niezwykle przydatne, zwłaszcza przy wykorzystywaniu technik powolnego gotowania”- mówi w rozmowie z naTemat Paweł Krysiak z Instytutu Sztuki Kulinarnej.
Piasek może służyć do gotowania oraz smażenia potraw. Pewnie wydaję się to niewiarygodne, lecz może służyć jako zastępnik oleju lub innych tłuszczy, używanych do przygotowania posiłków na patelni a jego zastosowanie sprawi, że posiłki będą mniej tuczące i znacznie zdrowsze. Na półkach sklepowych do wyboru mamy dużo różnych produktów np. masło klarowane, olej, smalec czy oliwę z oliwek. Hindusi natomiast swoją alternatywę znaleźli w piasku i polecają go do smażenia makaronu czy frytek.
Jako najlepszy do wyobrażenia sobie przykład, który pokazuje działanie piasku w kuchni. Krysiak wskazuje gotowanie jajka w piasku. Sposób ten nie pozwoli na wpadkę, ponieważ technika ta pozwala nam na dokładne i równomierne przygotowanie jajka w takiej postaci, w jakiej chcemy je spożyć.
Czy w domu można przygotować posiłek na piasku ?
W sprzedaży dostępne są specjalne kuchnie elektryczne bądź gazowe, które posiadają zasobniki piaskowe, dzięki czemu możemy sposób ten wypróbować również w domu. Jednak działają one trochę inaczej. Zasobnik z piachem służy jedynie do podgrzewania posiłku w garnku ustawionym na kuchence. Sposób ten daje nam możliwość na dłuższe zachowanie posiłków w cieple bez ryzyka spalenia.