Zdrowie

Olej słonecznikowy - najważniejsze informacje które powinnaś wiedzieć + ciekawostki

Olej słonecznikowy to najpopularniejszy olej roślinny w naszym kraju. Znalazł swoje zastosowanie w kuchni jako produkt uniwersalny, używany jest na zimno do sałatek, ale również do smażenia i pieczenia. Bogaty w kwasy Omega-6, Omega-3, witaminę E, lecytynę, beta-karoten i fitosterole, wzmocni nasz układ odpornościowy, doda energii i wesprze serce. Idealnie sprawdzi się, także jako dodatek do dań oraz naturalny kosmetyk do ciała, twarzy i włosów.

Powszechnie uznawany za zdrowy, czy na pewno nadaje się do smażenia i możemy stosować go bez ograniczeń?

Witamina E

W porównaniu z innymi olejami wyróżnia go duża zawartość witaminy E. Witamina ta wykazuje działanie przeciwutleniające pozwala zwalczać wolne rodniki przez co zapobiega rozwojowi wielu chorób. Szczególnie polecana jest osobom narażonym na stres, obciążonych wysiłkiem fizycznym, a także przebywającym w środowisku zanieczyszczonym.

Kwasy Omega-3 i Omega-6

Charakteryzuje go duża zawartość kwasów tłuszczowych z grupy Omega-6 i nieco mniejsza kwasów Omega-3. Chociaż proporcja kwasów nie przemawia na korzyść  oleju (zbyt duża ilość Omega-6 w stosunku do Omega-3), to stosowany w umiarze zwiększa szansę na uniknięcie problemów zdrowotnych. Kwasy Omega-6 wyciszają stany zapalne, mają swój udział w budowie błon komórkowych, a także wspierają układ sercowo-naczyniowy. Natomiast kwasy Omega-3 wspierają prawidłowe funkcjonowanie serca, ochraniają komórki przed uszkodzeniami oksydacyjnymi, wpływają korzystnie na nasz wzrok i mózg.

Fitosterole

Fitosterole to związki, które warto wprowadzić do diety, gdyż jak dowodzą badania, regularnie przyjmowane pomagają obniżyć poziom cholesterolu. Codzienne spożywanie zapobiega rozwojowi zmian miażdżycowych, zmniejsza ryzyko zawału, a także pomaga chronić przed niektórymi typami nowotworów. Jednak  pozytywny wpływ na nasze zdrowie mają, tylko wtedy, gdy nie przekraczamy 3g dziennie.

Odżywia skórę i wzmacnia włosy

Zabezpiecza skórę przed szkodliwym działaniem słońca, przez co również spowalnia procesy starzenia się skóry. Poprzez działanie antyoksydacyjne pozwala zachować dobrą kondycję i zdrowy wygląd skóry. Pojawia się on często w składzie kremów, mleczek, balsamów i kosmetyków do kąpieli. Możemy  jednak kupić 100% naturalny olej i samodzielnie wykonać z niego maseczkę na twarz, płyn do zmywania makijażu lub odżywkę do włosów. Idealnie zmiękcza naskórek, reguluje wydzielanie sebum, działa przeciwzapalnie przez co polecany jest dla skory trądzikowej, nie powoduje także powstawania zaskórników. Pozostawia naszą skórę mocno nawilżoną i odpowiednio odżywioną. Ma także zbawienny wpływ na włosy, które wzmacnia i chroni przed szkodliwym działaniem czynników zewnętrznych i promieni UV. Pozostawia włosy lśniące i pełne blasku.

Dezynfekuje jamę ustną

Przy pomocy oleju słonecznikowego możemy również usunąć bakterie i zarazki z całej jamy ustnej. Dzięki regularnym zabiegom odciążamy nasz układ odpornościowy, przez co możemy poprawić ogólny stan naszego zdrowia. W medycynie naturalnej tzw. ssanie oleju uznawane jest idealne rozwiązanie przy chorobie niedokrwienna serca, wrzodach, hemoroidach, zatwardzeniu czy egzemie. Choroby przyzębia łączą się także z utratą gęstości kości, z artretyzmem, wpływają na częstsze infekcje dolnych dróg oddechowych, układu pokarmowego i nerwowego. Również problemy z nerkami i wątrobą mogą być związane z niedostatecznie dobrym stanem uzębienia. Płukanie pomoże złagodzić dolegliwości zdrowotne, ale nie wszystkie. Natomiast efektem który uzyskamy na pewno będą bielsze zęby, świeższy oddech oraz lepsza kondycja dziąseł.

Jak to jest ze smażeniem?

Pomimo tego, iż jest uważany za olej uniwersalny, specjaliści nie polecają używać go do smażenia. W związku z dużą zawartością wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, pod wpływem wysokiej temperatury, uwalniają się niebezpieczne dla zdrowia substancje. Olej słonecznikowy w kuchni poleca się stosować na zimno np. do surówek, sałatek lub kasz.

Który wybrać?

Mamy do wyboru olej słonecznikowy rafinowany- tłoczony na ciepło lub nierafinowany- tłoczony na zimno. Różnią się między sobą ilością substancji odżywczych, których znacznie więcej jest w olejach nierafinowanych. Poza tym olej słonecznikowy nierafinowany ma intensywniejszy zapach i ciemniejszą barwę. Zwróćmy także uwagę, aby był z pierwszego tłoczenia, renomowanego producenta, który jego datę produkcji, im świeższy tym lepszy. Także po otwarciu pamiętajmy, by zużyć go w możliwie, najkrótszym czasie i przechowywać w lodówce, ponieważ aktywne związki w nim zawarte szybko ulegają utlenieniu.

 

Pamiętajmy, że z olejem nie należy przesadzać, jak w każdym przypadku należy zachować umiar w jego stosowaniu. Na pewno nie powinno być to jedyne źródło kwasów w naszej diecie.

Popularne artykuły

Nieoceniony w walce z cellulitem – żel z algami morskimi. Jak działa i dla kogo jest przeznaczony?

Horoskop dzienny dla wszystkich znaków zodiaku na 26 Lipca 2023 Roku! Sprawdź, co Cię dziś czeka!

Tych warzyw i owoców lepiej nie kupować w upalne dni! Zobacz jakich zakupów unikach na straganie!