Branża mięsna należy do największych trucicieli środowiska!
Branża mięsna jest ogromna. Największą jej częścią jest produkcja wołowiny. Okazuje się, że globalne koncerny mięsne zatruwają środowisko bardziej, niż wszystkie rodzaje transportu (samochody, samoloty, koleje, itd.).
Emisja gazów cieplarnianych
W ciągu jednego roku na świecie zabija się ponad 50 miliardów zwierząt, przy czym zatrudnionych jest ponad miliard ludzi. Taka skala powoduje emisję 18% gazów cieplarnianych wydalanych przez wszelkie działania człowieka na całym świecie. To więcej zanieczyszczeń, niż produkuje transport.
Według badań przeprowadzonych przez organizacje nonprofit GRAIN i amerykański Instytut do Spraw Rolnictwa i Polityki Handlowej, mięsne firmy, takie jak brazylijski JBS i amerykański Cargill i Tyson w 2016 roku wyprodukowały więcej gazów cieplarnianych, niż cała gospodarka Francji w tym samym roku.
Produkcja wołowiny
Aby wyprodukować 1 kilogram mięsa wołowego zużywa się 25 kilogramów zbóż i aż 15 tysięcy litrów wody. Oznacza to, że 70% wody pitnej zużywana jest do produkcji wołowiny oraz zanieczyszczana jest poprzez tę produkcję.
Nieefektywność mięsa jako pożywienia
Jak opisano to w brytyjskim piśmie The Guardian, mięso i nabiał dostarczają człowiekowi 18% niezbędnych kalorii, 37% białka, natomiast produkcja tego pożywienia generuje aż 60% gazów cieplarnianych emitowanych przez rolnictwo.
Antybiotyki
Wiele źródeł podaje, że globalne koncerny mięsne są największym na świecie konsumentem antybiotyków. W USA aż 80% wszystkich antybiotyków trafia właśnie do tej branży.