Jak zrobić IDEALNE ciasto na pierogi! - 10 cennych zasad! (+ przepis podstawowy)
Ciasto na pierogi wydaje się nie być niczym skomplikowanym. Jednak każdy z nas wie, że nie zawsze wychodzi ono idealnie. Często po prostu zapominamy o niektórych szczegółach, które czynią ciasto delikatnym i pełnym smaku. Jak więc zrobić idealne ciasto na pierogi? Poznaj 10 przydatnych porad.
Zrezygnuj z podstawowego przepisu
Najprostszym przepisem na ciasto na pierogi jest wymieszanie mąki z wodą i odrobiną soli. Ten przepis jednak nie gwarantuje nam tego, że ciasto będzie cieniutkie, delikatne, ale trwałe (nie będzie rozklejać się podczas gotowania).
Mąka
Mąka jest najważniejszą częścią ciasta na pierogi. Do pierogów najlepiej używać mąki pszennej poznańskiej – typ 500. Ciasto z takiej mąki jest miękkie i delikatne, ale jednocześnie nie rozkleja się podczas gotowania.
Składniki na idealne ciasto
Przepis, który proponujemy zakłada wymieszanie mąki z wodą, jajkiem, solą i odrobiną masła. Dzięki temu ciasto dużo szybciej i łatwiej wyrabia się w rękach. Proporcje na ok. 20 pierogów wyglądają następująco:
- 200 g mąki
- 100 ml wody gorącej
- 1 jajko
- Pół łyżeczki soli
- Łyżeczka masła (można rozpuścić je w przygotowanej wodzie)
Dodawanie wody
Pamięta, aby wodę dodawać stopniowo. Jeśli dodasz całą szklankę wody na raz, z ciasta nic nie wyjdzie. Ważne jest również podsypywanie ciasta odrobiną mąki podczas wyrabiania. Dzięki temu nie będzie się ono przyklejało do stolnicy. Zwróć jednak uwagę na ilość dodatkowej mąki, jeśli przesadzisz, ciasto wyjdzie bardzo twarde.
Odpoczynek
Po wyrobieniu ciasta konieczne jest jego odłożenie na przynajmniej 15 minut. W tym czasie ciasto nabierze wilgoci i stanie się bardziej elastyczne, dzięki czemu dużo łatwiej będzie go rozwałkować. Ciasto warto podzielić na 2 lub 3 części, zamiast rozwałkowywać całość – tak jest o wiele trudniej.
Temperatura wody do ciasta
Woda powinna być gorąca. Wysoka temperatura wody doskonale sprawdza się podczas przygotowywania ciasta na pierogi, ale też podczas przygotowywania innych mącznych ciast.
Jakość dodatków
Im lepszej jakości jaja, masło i sól – tym większa szansa na idealne ciasto. Jeśli chodzi o sól, to najlepszym wyborem będzie sól himalajska. Jaka – tylko z wolnego wybiegu, a masło o zawartości tłuszczu nie mniejszej niż 83% tłuszczu.
Ciasto na pierogi – przepis krok po kroku
--Wsyp do miski mąkę, dodaj sól i dokładnie wymieszaj.
--W gorącej wodzie rozpuść przygotowane masło i dodawaj stopniowo do mąki, cały czas ugniatając.
--Kiedy dodasz już całą wodę, przyjdzie kolej na jajko – roztrzep je w osobnej misce i dodaj do ciasta.
--Posyp blat mąką i przełóż tam ciasto.
--Ugniataj ciasto aż będzie miało jednolitą konsystencję:
- bez grudek
- z łatwością ugina się pod naciskiem palca
- jest elastyczne
- nie przykleja się do dłoni
--Na koniec owiń ciasto folią spożywczą i pozostaw w ciepłym miejscu 15 minut.
--Po tym czasie ciasto gotowe jest do rozwałkowania i wycięcia odpowiednich kształtów.
Gotowanie:
Gotowe pierogi wrzucamy do gotującej się posolonej wody. Po ok 2-3 minutach od wypłynięcia pierogi są już ugotowane.