Kulinaria

Wsadziła cebule do rajstop? Sprawdź 10 trików jak zachować świeżość warzyw

Jeśli też denerwuje cię fakt, że po zakupach warzywa i owoce szybko się psują i trzeba je wyrzucić – poznaj poniższe triki. Dzięki nim pieczywo, warzywa i owoce będą świeże o wiele dłużej.

 

Cebula

 

Cebula, tak jak ziemniaki, powinna być przechowywana w suchym i zacienionym miejscu. Dobrym sposobem jest umieszczenie cebul w rajstopach. Dzięki temu będą one miały ciągły dostęp do świeżego powietrza, a jednocześnie unikniesz nadmiaru wilgoci.

Chleb

 

Chleb należy przechowywać w papierowych woreczkach (mogą być te, w których kupujesz chleb). Do chlebaka warto również włożyć ćwiartkę jabłka. Dzięki temu chleb będzie pobierał z jabłka wilgoć, co opóźni jego wysychanie.

 

 

Awokado

 

Jeśli potrzebujesz tylko połowy awokado, a nie chcesz, aby niewykorzystana połówka się szybko zepsuła – skrop ją cytryną i umieść w plastikowym pojemniku. Dzięki temu dłużej zachowa świeżość.

 

 

Banany

 

Owiń łodygi bananów foliowym woreczkiem. Dzięki temu dłużej pozostaną jędrne i świeże.

 

 

 Seler i brokuły

 

Owiń warzywa papierowym ręcznikiem. Dzięki temu wilgoć z warzyw przejdzie do papieru i nie spowoduje powstawania pleśni. Seler i brokuły przechowuj w lodówce.

 

Ziemniaki

 

Pozieleniałe ziemniaki i takie, które kiełkują nie są zdrowe. Warto więc umieścić w ziemniakach pół jabłka. Etylen zawarty w jabłku sprawi, że ziemniaki nie będą zwiotczałe i zachowają świeżość na dłużej.

 

Sałata

 

Największym wrogiem świeżości sałaty jest wilgoć. Umieść w pudełku plastikowym papierowy ręcznik i wyłóż na niego sałatę. Papier wchłonie wilgoć, a sałata dłużej będzie chrupiąca.

 

Pomidory

 

Najważniejsze – nie przechowuj pomidorów w lodówce. To psuje ich smak i konsystencję. Pomidory nie przepadają za zimnem. Pamiętaj też o tym, aby przechowywać pomidory łodygą go góry – dłużej będą soczyste i świeże.

 

Zioła

 

Świeże zioła umieść w szklance z wodą w taki sposób, aby łodygi były w wodzie. Przykryj całość folią spożywczą i gotowe. Dzięki temu zioła nie zwiędną tak szybko.

 

 

Przechowywanie truskawek

 

Zalej truskawki roztworem octu i wody w proporcji 1:10. Taka mieszanka zabije wszystkie zarodniki pleśni i oczyści owoce. Dzięki temu będą one świeże o wiele dłużej. Następnie wypłucz owoce pod czystą wodą, osusz i przechowuj w lodówce.

https://www.youtube.com/watch?v=o0TQnP2mebk

Popularne artykuły

Chcesz ugotować kilkadziesiąt JAJ JEDNOCZEŚNIE? Sprawdź jak!

3 naturalne sposoby na wzdęcia!

8 ciekawostek o filmach Disneya, które zaskoczą każdego!