Wsadziła cebule do rajstop? Sprawdź 10 trików jak zachować świeżość warzyw
Jeśli też denerwuje cię fakt, że po zakupach warzywa i owoce szybko się psują i trzeba je wyrzucić – poznaj poniższe triki. Dzięki nim pieczywo, warzywa i owoce będą świeże o wiele dłużej.
Cebula
Cebula, tak jak ziemniaki, powinna być przechowywana w suchym i zacienionym miejscu. Dobrym sposobem jest umieszczenie cebul w rajstopach. Dzięki temu będą one miały ciągły dostęp do świeżego powietrza, a jednocześnie unikniesz nadmiaru wilgoci.
Chleb
Chleb należy przechowywać w papierowych woreczkach (mogą być te, w których kupujesz chleb). Do chlebaka warto również włożyć ćwiartkę jabłka. Dzięki temu chleb będzie pobierał z jabłka wilgoć, co opóźni jego wysychanie.
Awokado
Jeśli potrzebujesz tylko połowy awokado, a nie chcesz, aby niewykorzystana połówka się szybko zepsuła – skrop ją cytryną i umieść w plastikowym pojemniku. Dzięki temu dłużej zachowa świeżość.
Banany
Owiń łodygi bananów foliowym woreczkiem. Dzięki temu dłużej pozostaną jędrne i świeże.
Seler i brokuły
Owiń warzywa papierowym ręcznikiem. Dzięki temu wilgoć z warzyw przejdzie do papieru i nie spowoduje powstawania pleśni. Seler i brokuły przechowuj w lodówce.
Ziemniaki
Pozieleniałe ziemniaki i takie, które kiełkują nie są zdrowe. Warto więc umieścić w ziemniakach pół jabłka. Etylen zawarty w jabłku sprawi, że ziemniaki nie będą zwiotczałe i zachowają świeżość na dłużej.
Sałata
Największym wrogiem świeżości sałaty jest wilgoć. Umieść w pudełku plastikowym papierowy ręcznik i wyłóż na niego sałatę. Papier wchłonie wilgoć, a sałata dłużej będzie chrupiąca.
Pomidory
Najważniejsze – nie przechowuj pomidorów w lodówce. To psuje ich smak i konsystencję. Pomidory nie przepadają za zimnem. Pamiętaj też o tym, aby przechowywać pomidory łodygą go góry – dłużej będą soczyste i świeże.
Zioła
Świeże zioła umieść w szklance z wodą w taki sposób, aby łodygi były w wodzie. Przykryj całość folią spożywczą i gotowe. Dzięki temu zioła nie zwiędną tak szybko.
Przechowywanie truskawek
Zalej truskawki roztworem octu i wody w proporcji 1:10. Taka mieszanka zabije wszystkie zarodniki pleśni i oczyści owoce. Dzięki temu będą one świeże o wiele dłużej. Następnie wypłucz owoce pod czystą wodą, osusz i przechowuj w lodówce.
https://www.youtube.com/watch?v=o0TQnP2mebk