Zdrowie

Ryby pochodzące z Chin – niektóre z nich mogą być TRUJĄCE!

 

Ryby to jedne z najzdrowszych produktów na świecie. Wszystko dzięki zawartości sporej ilości odżywczego białka, dużej ilości witamin rozpuszczalnych w tłuszczu oraz kwasów tłuszczowych, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jednak jedzenie nieodpowiednich ryb może nam przynieść więcej szkód niż pożytku.

 

Ryby są doskonałym źródłem witaminy A, D i kwasów tłuszczowych omega-3. Kwasy te wzmacniają odporność, poprawiają krążenie, leczą stany zapalne w organizmie i chronią przed wieloma chorobami. Jednak aby cieszyć się tymi wszystkimi zaletami, ryby muszą pochodzić z odpowiedniego źródła. Te, które sprowadzane są do nas Chin często są bardzo słabej jakości.

 

Salmonella 

Amerykańska Agencja Żywności i Leków zakazała wprowadzenia na teren  USA tysięcy chińskich ładunków zawierających ryby i owoce morza. Okazało się, że istnieje duże ryzyko, że większość z nich może zarazić salmonellą.

 

Hodowla na terenach przemysłowych

Jednak nie tylko dlatego ryby z Chin i krajów innych niż kraje europejskie nie powinny znajdować się na naszych stołach. Wszystkie składniki z pokarmu, którym żywi się ryba oraz z wody, w której żyje przenikają do mięsa. Potem wraz z mięsem ryby spożywamy je my. W Chinach nie ma bowiem obostrzeń, które mogłyby zapewnić rybom odpowiednie warunki. 

 

W krajach europejskich prawo dotyczące warunków, w jakich ma żyć ryba oraz pokarmu, jakim można ją karmić są bardzo restrykcyjne. Dzięki temu mamy pewność, że ryby pochodzące z hodowli europejskich są dobrej,a przynajmniej lepszej jakości niż ryby z Chin, czy innych pozaeuropejskich krajów.

 

Ryby z Chin często hodowane są na obszarach przemysłowych. Oznacza to, że woda i powietrze w tych obszarach są zanieczyszczone. Toksyny i metale ciężkie przenikają do mięsa ryby, a potem wraz z nią trafiają na nasz stół.

 

Niedopuszczalny transport

Okazuje się również, że ryby z chin są bardzo źle transportowane. Leżą w lodzie zrobionym z niezdatnej do picia wody. Przez ten właśnie skażony lód USA nie wpuściło do Stanów

 

Jeśli więc chcesz mieć pewność, że ryba, którą kupujesz jest dobre jakości – wybieraj tylko te, które pochodzą z Polski lub innego kraju europejskiego.

 


Które gatunku ryb są najbezpieczniejsze?

 

Makrela – dobrze wpływa na hormony, wspomaga pracę mózgu, odżywia skórę, włosy i paznokcie.

 

Łosoś – ta ryba jest dość tłusta, ale dzięki temu stanowi doskonałe źródło kwasów omega-3 i omega-6.

 

Tuńczyk – zawiera dobrze przyswajalne białko, a przy tym stosunkowo mało kalorii.

 

Sardynki – te małe rybki są jednym z najlepszych źródeł kwasów omega-3. Najlepszym wyborem będą sardynki w sosie własnym.

 

Śledź – ta ryba zawiera większość rozpuszczalnych w tłuszczu witamin, jest również źródłem cynku, żelaza, magnezu i miedzi, jak i kwasów omega-3 i zdrowego białka.

Popularne artykuły

Zmiany w 500+! Co się zmienia?

Rewolucja w receptach! Nowy sposób zamawiania leków! Sprawdź jak!

Jak się NIE ubierać w święta? 14 nieudanych świątecznych stylizacji