Kulinaria

Do czego służy druga strona tłuczka? Wiedzieliście o tym?

Tłuczek do mięsa to jeden z najprzydatniejszych przedmiotów kuchennych, szczególnie dla miłośników przygotowywania wszelkiego rodzaju kotletów. Jak prawidłowo go używać?

 

Każdy tłuczek ma dwie strony- jedna zwykle kratkowana, druga płaska lub pasiasta. Większość z nas zapewne używała do tej pory tylko jednej ze stron tłuczka- tej kraciastej. Otóż okazuje się, że w zależności od rodzaju mięsa, należy odpowiednio wybrać, którą stroną bić kotleta.

Strona kratkowana służy do zmiękczenia mięsa, więc świetnie nadaje się do twardszego mięsa wieprzowego, czyli np.  kotletów schabowych. Strona płaska lub pasiasta używana jest do ubijania, zatem sprawdzi się przy mięsie posiadającym włókna, które pod wpływem temperatury lubią twardnieć,  czyli nadaje się do karkówki i wołowiny.

Inspiracja do artykułu: Wp.pl

Źródło: https://kuchnia.wp.pl/do-czego-sluzy-druga-strona-tluczka-do-miesa-odpowiedz-was-zaskoczy-6311878025431169a

Popularne artykuły

Zatrute mięso z Podkarpacia: Policja ujawnia nowe fakty! Są kolejne ofiary

DLACZEGO WARTO JEŚĆ NASIONA CHIA?

Część klientów dużego banku straci dostęp do aplikacji mobilnej! Zmiany już za dwa miesiące!