Jak długo gotować warzywa na parze? Sprawdź jak gotować bez specjalnego sprzętu
Zacznijmy od tego czym jest to gotowanie na parze.
To naprawdę świetny sposób na przyrządzenie smacznego, ale co najważniejsze bardzo zdrowego posiłku.
Gotowanie na parze ma same zalety.
Produkty przygotowane w ten sposób są nie tylko smaczne, ale także zachowują cenne wartości odżywcze.
Wielkim plusem jest to, że potrawy przygotowane na parze nie ociekają tłuszczem i nie są rozgotowane.
Za to z pewnością są sprężyste i jędrne.
Warto zamiast gotowych przypraw, które zawierają chemiczne dodatki, używać tylko świeżych ziół.
Najważniejsze w gotowaniu produktów na parze jest to, że:
- produkty zachowują większość witamin i składników odżywczych,
- produkty nie rozgotowują się, pozostają świeże i jędrne,
- produkty zachowują swój naturalny, piękny kolor,
- produkty gotowane na parze nie ociekają tłuszczem, dzięki czemu są mniej kaloryczne i zdrowsze,
- nie musisz się martwić, że przypalisz potrawę.
Aby przygotować zdrowy i smaczny posiłek na parze, warto mieć odpowiedni sprzęt.
W marketach elektronicznych bez problemu znajdziesz odpowiedni dla siebie sprzęt w przystępnej cenie.
Do wyboru masz różne warianty:
- klasyczny garnek do parowania czyli parowar,
- parowar elektryczny,
- parownik bambusowy do gotowania na parze,
- pojemnik do gotowania na parze w kuchence mikrofalowej,
- sitko do gotowania na parze.
Jednak jeżeli nie mamy odpowiedniego sprzętu oraz nie chcemy wydawać pieniędzy to trzeba zaznaczyć, że i tak możesz ugotować coś na parze!
Jest to jak najbardziej możliwe.
Wystarczy mieć stalowe sitko czy durszlak.
Wystarczy umieścić sitko na garnku z wodą, a na jego powierzchni rozłożyć produkty.
Ta metoda ma jednak jeden minus. Nie masz możliwości przygotować naraz całego obiadu jak w przypadku wielopiętrowych urządzeń do gotowania na parze.
Jednak jeżeli dopiero chcesz spróbować potraw gotowanych na parze to takie sitko czy durszlak będzie wystarczające.
Garnek stawiamy na kuchence i wlewamy do niego wodę.
Doprowadzamy ją do wrzenia.
Kładziemy na garnek durszlak lub sitko, rozkładamy produkty, które chcemy ugotować, a na koniec przykrywamy garnek pokrywką.
Pamiętaj tylko, aby poziom wody nie sięgał sitka.
Sprawdź sama!
Ugotowane w ten sposób warzywa czy np. ryż będą o wiele smaczniejsze niż te ugotowane w wodzie.
Jeżeli posmakują Ci takie potrawy i spodoba Ci się ten sposób gotowania to koniecznie zainwestuj w parowar.
JAK DŁUGO GOTOWAĆ WARZYWA NA PARZE?
Jeżeli zaczynasz swoją przygodę z gotowaniem na parze i zastanawiasz się jak długo należy gotować różne warzywa, to poniżej przedstawiamy krótką listę z orientacyjnym czasem gotowania.
- brokuły w różyczkach – 15 minut,
- ziemniaki w talarkach – 20 minut,
- kalafior w różyczkach – 12 minut,
- papryka w paskach – 10 minut,
- marchew w plasterkach – 15 minut,
- cebula w całości – 35 minut,
- fasola szparagowa – 10 minut,
- kukurydza w kolbie – 20 minut,
- bakłażan w plastrach – 15 minut,
- burak w plastrach – 25 minut,
- dynia w kosteczkach – 8 minut,
- świeże szparagi – 13 minut,
- świeży szpinak – 10 minut,
- młode ziemniaki w mundurkach – 40 minut.