GRILL lepszy niż u sąsiada - sprawdź najlepsze porady!
Niby każdy potrafi przygotować smaczne grillowane potrawy, ale żeby być w tym mistrzem – trzeba znać pewne triki.
Dzisiaj zaprezentujemy kilka porad dzięki którym Twój grill będzie lepszy niż u sąsiada!
CZYM PALIĆ?
Do rozpalenia grilla używaj tylko węgla drzewnego lub brykietu.
Nigdy nie używaj do tego starych mebli, płyt wiórowych itp.
Brykiet przechowuj zawsze w suchym i ciepłym miejscu.
Dzięki temu szybciej się rozpali.
ROZPALANIE
Nie ma co dmuchać na brykiet podczas rozpalania, ponieważ stracisz dużo czasu zanim go rozpalisz, a po drugie takie dmuchanie wcale nie jest najzdrowsze.
O wiele lepiej jest użyć opalarki elektrycznej lub jakiejś dmuchawy.
Można wykorzystać do tego nożną pompkę do materaca.
Dzięki temu rozpalisz grilla bardzo szybko.
Użyj starej gazety do rozpalenia grilla lub cieniutkich patyczków.
Zrezygnuj z używania gotowych chemicznych rozpałek.
Jeżeli nie masz żadnej pompki czy dmuchawy to wykorzystaj kawałek kartonu lub ewentualnie coś czym możesz machać przy grillu.
ROZGRZEWANIE GRILLA
Nigdy nie kładziemy mięso bezpośrednio po rozpaleniu grilla.
Ruszt musi być odpowiednio rozgrzany – w przeciwnym razie mięso zacznie się przypalać i zrobić się twarde.
Co jakiś czas obracaj mięso i pilnuj, żeby się nie przypaliło za mocno.
NIE TYLKO MIĘSO
Pamiętaj, że nie tylko mięso kładziemy na grillu.
Warto także sięgnąć po warzywa.
Sporo warzyw idealnie pasuje do grillowania.
Wystarczy, że pokroisz warzywa na plasterki, polejesz oliwą, posypiesz przyprawami i rozłożysz na ruszcie.
Na grilla idealnie nadają się:
- ziemniaki,
- szparagi,
- pomidory,
- cukinie,
- bakłażany,
- kukurydza,
- papryka.
Nie rezygnuj z warzyw.
Są idealnym dodatkiem do pysznej grillowanej kiełbaski lub do innego mięsa.
MARYNATA
Warto do grilla się odpowiednio przygotować.
Mówimy tutaj o wcześniejszym przygotowaniu mięsa.
Jeżeli kładziesz mięso na ruszcie zaraz po przyniesieniu go ze sklepu to popełniasz błąd.
Na kilka godzin przed rozpoczęciem grillowania, warto przygotować odpowiednią marynatę.
Pamiętaj, że ciężkie i tłuste mięsa wymagają użycia mocnych przypraw.
Do mięsa drobiowego idealnie pasują zioła i jogurt naturalny.
Do dziczyzny warto dodać jałowiec.
Wieprzowina za to lubi musztardę i zioła, a jagnięcina ocet balsamiczny.
Na kilka godzin przed grillowaniem należy pokroić mięso i porobić w nim dziurki przy pomocy widelca.
Dzięki temu zabiegowi, marynata wniknie do środka mięsa.
Następnie wystarczy polać mięso tłuszczem np. oliwą lub olejem i posypać przygotowanym wcześniej zestawem odpowiednich przypraw.
Mięso włóż z powrotem do lodówki i wyciągnij je dopiero na pół godziny przed położeniem na ruszcie.
Mięso nie może być zimne, kiedy trafia na grilla.
Dzięki temu będzie się równomiernie grillowało.
PRZYPRAWY
Nigdy nie kupuj gotowych mieszanek przypraw.
Mimo, że zawierają zestawienie ziół, których potrzebujesz, to oprócz tego zawierają mnóstwo sztucznych i niezdrowych dodatków.
Jeżeli nie wiesz jakie przyprawy są najbardziej odpowiednie do grillowania to poniżej przedstawiamy mały opis popularnych przypraw.
Chili – warto użyć zamiast pieprzu. Nadaje potrawom mocnego, pikantnego smaku.
Sól – nadaje potrawom słonego smaku. Nigdy jednak nie przesadzaj z jej ilością. Nie każdy z Twoich gości lubi mocno posolone potrawy. Najlepiej sól położyć na stole, wtedy każdy będzie mógł po nią sięgnąć w razie potrzeby.
Kardamon – nadaje się do pikantnych potraw. Ma ciekawy korzenny smak.
Gorczyca – ma charakterystyczny, lekko gorzkawy smak.
Kolendra – nadaje potrawom korzennego zapachu i delikatnie pikantnego posmaku.
Kurkuma - tej dodajemy zawsze odrobinę. W większej ilości sprawi, że mięso będzie gorzkie.
Ma lekko korzenny smak i nadaje potrawom złotego koloru.
Cząber – charakteryzuje się pikantnym smakiem i korzennym zapachem.
Gałka muszkatołowa – ma bardzo intensywny, słodkawy smak i korzenny zapach.
To tylko przykładowe przyprawy których możesz użyć.
Warto trochę pokombinować, aby przygotowane przez Ciebie mieszanki przypraw nadały potrawom smaku, który idealnie podpasuje Tobie, a także Twoim gościom.
ZOBACZ TAKŻE
JAK SPRAWIĆ ŻEBY GRILLOWANIE MNIEJ SZKODZIŁO?
Przez wiele lat mówiło się, że grillowanie jest zdrowe bo pozbawione jest dużej ilości tłuszczu itp.
Od dłuższego czasu wszędzie można wyczytać, że jednak co grillowane to rakotwórcze itp.
Tak naprawdę to wszystko może nam zaszkodzić więc nie ma co przesadzać tylko należy do wszystkiego podchodzić z rozsądkiem.
Jeżeli uwielbiasz grillować i nie masz zamiaru przestać to ten artykuł jest dla Ciebie.
Poniżej prezentujemy sposoby które sprawią, że grillowanie będzie bardziej przyswajalne dla naszego organizmu.
JAKOŚĆ – często kupując mięso w sklepie pytamy o takie które nada się na grilla. Niestety często jest one gorszej jakości. Zrezygnuj z paczkowanych gotowych mięs na grilla. Nieświeże mięso można bardzo łatwo zamaskować różnymi przyprawami czy marynatami.
Zawsze kupuj świeże mięso, lepszej jakości bez dużej ilości tłuszczu.
CO JEŚĆ – najlepiej jeść świeże steki czy ryby. Jedzenie dużych ilości grillowanych kiełbas jest chyba najmniej zdrowe gdyż zawierają saletrę która pod wpływem wysokich temperatur zamienia się w nitrozaminy. Spróbuj także grillowanych serów owczych i kozich. Na pewno nie pożałujesz!
MARYNATY – przed rozpoczęciem grillowania warto mięso zamarynować. Przyprawy takie jak cebula, bazylia, czosnek czy rozmaryn zmniejszają wydzielanie niezdrowych substancji.
Dla naszego zdrowia warto jest zamarynować mięso w ciemnym piwie – zmniejsza to o ponad połowę ilość wydzielanych rakotwórczych substancji.
JAK DŁUGO GRILLOWAĆ – w sumie to jak najkrócej. Najlepiej wyciągnąć mięso z lodówki na 40 minut przed grillowaniem i dopiero po tym czasie położyć je na ruszcie. Dzięki temu szybciej będzie gotowe i nie będzie przywierało do rusztu.
Im dłużej mięso leży na ruszcie tym więcej wchłania toksycznych oparów z kapiącego na żar tłuszczu. Mięso w mniejszych kawałkach szybciej dojdzie więc krócej będzie leżało i wchłaniało opary.
Nie należy też nacinać mięsa – szybciej będzie kapał tłuszcz więc dłużej mięso będzie wchłaniało niezdrowe opary.
Warto używać tacek – dzięki nim mniej tłuszczu dostanie się na żar.
Do palenia używaj tylko drewna z drzew liściastych lub węgla drzewnego.
Jeżeli masz na podwórku drewno z drzewa iglastego to odpuść sobie grillowanie na nim.
W wysokich temperaturach żywica wytwarza szkodliwe toksyny.
To samo tyczy się lakierowanego drewna.
I na koniec pamiętaj, że zbyt mocno przypalone mięso jest bardzo niezdrowe!