Czy mięso rzeczywiście jest zdrowe? Poznaj kilka jego wad
Mięso to jedno z najlepszych źródeł białka i witamin pochodzenia zwierzęcego, np. bardzo ważnej witaminy B12. Mięso znajduje się na samym szczycie piramidy żywieniowej i często uważane jest za niezbędne dla prawidłowego rozwoju. Okazuje się jednak, że zbyt duża ilość mięsa w diecie może nam szkodzić.
Mowa tu oczywiście o mięsie we wszelakiej postaci:
- Mięso świeże (drobiowe, wieprzowina, wołowina, podroby)
- Wędliny
- Pasztety
- Konserwy
- Kiełbasy
- Parówki
Tutaj właśnie pojawia się problem. Większość z nam bowiem najczęściej wybiera mięso, które jest najmniej zdrowe – wieprzowinę, parówki, słabej jakości wędliny i kiełbasy stanowią podstawę naszej diety. Dlaczego warto ograniczyć ich spożycie?
Konserwanty i tłuszcz
Produkty te zawierają sporą ilość tłuszczów nasyconych, które podnoszą poziom cholesterolu, sprzyjają rozwojowi miażdżycy i zwiększają ryzyko udaru. Zazwyczaj są również napakowane konserwantami (listę szkodliwych konserwantów znajdziesz w tym artykule - Lista szkodliwych E, które znajdziemy w wielu produktach spożywczych ). Konserwanty te negatywie wpływają na pracę nerek oraz układu nerwowego.
Soja
Do produkcji pasztetów, kiełbas i wędlin często dodaje się białko sojowe. Soja jest natomiast źródłem fitohormonów, które dobrze działają na organizm kobiety, jednak u mężczyzn mogą doprowadzić do poważnego zachwiania gospodarki hormonalnej.
Stabilizatory
Stabilizatory niestety dodaje się do produktów mięsnych na potęgę. Mogą one powodować alergię, niewydolność nerek i uniemożliwić przyswajanie wapnia.
Antybiotyki
Nie tylko produkty mięsne, ale i świeże mięso może być źródłem zagrożeń. Do paszy, którą karmi się zwierzęta hodowlane często dodaje się spore ilości antybiotyków, które potem w pewnym stężeniu znajdują się z mięsie. Stosowanie antybiotyków na taką skalę ma jeszcze jedną wadę – bakterie uodparniają się na nie szybciej, jeśli częściej mają z nimi styczność. Potem antybiotyk przestaje działać, zazwyczaj wtedy, kiedy jest naprawdę potrzebny.
Jakie mięso jest więc najbezpieczniejsze?
Najlepiej wybierać mięso świeże, drobiowe. Można je jeść nawet codziennie. Ma ono dużo białka i mało tłuszczu. Inne produkty mięsne i inne rodzaje mięsa powinniśmy jeść nie częściej niż 2 razy w tygodniu. Najważniejsze jednak, aby drób i pozostałe produkty pochodziły od sprawdzonego hodowcy. Dzięki temu nie tylko zjesz zdrowiej, ale i będziesz wspierać lokalnych przedsiębiorców, co może sprawić, że ceny ich produktów nieco spadną.